in ,

Duitse minister van BZ noemt neo-nazi moorden ‘schande’ voor het land

Volgens Heiko Maas moet het onderzoek naar het oplossen van moorden door extreemrechtse terreurgroep NSU zeker doorgaan. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken heeft opgeroepen tot het voortzetten van het onderzoek naar de schimmige neo-nazistische terroristengroep NSU, die tussen 2000 en 2007, negen immigranten hebben gedood.

“Het is een schande voor ons dat de rechtsextremisten hun moordpartij zo lang hebben kunnen voortzetten”, schreef Heiko Maas op Twitter op zondag; het zevende jaar van de blootstelling van de moordenaars op 4 november 2011.

De sociaaldemocratische politicus gaf toe dat de politie en de inlichtingendienst fouten hadden gemaakt, die herhaaldelijk een racistisch motief achter de moorden hadden uitgesloten, en in plaats daarvan migrantengezinnen als verdachten hebben behandeld.

“Het onderzoek naar deze zaak moet doorgaan. Het blijft onze plicht om altijd en overal op te treden tegen extreem-rechtse haat, “benadrukte hij.

De National Socialist Underground (NSU) vermoordde tussen 2000 en 2007 acht Turkse immigranten, een Griekse burger en een Duitse politieagent, maar de moorden bleven lang onopgelost.

Het Duitse publiek hoorde voor het eerst van het bestaan van de groep en zijn rol in de moorden in 2011, toen twee leden – Uwe Mundlos en Uwe Bohnhardt – stierven na een mislukte bankoverval.

Het enige overlevende lid van de groep, Beate Zschaepe, kreeg in juli een levenslange gevangenisstraf, maar families van de slachtoffers uitten hun teleurstelling over het vonnis en zeiden dat de vijf jaar durende rechtszaak vele belangrijke vragen onbeantwoord heeft gelaten.

Advocaten die de families vertegenwoordigen, betwistten de bewering dat de NSU slechts een “geïsoleerde cel” was van drie extreemrechtse extremisten, en eisten een diepgaander onderzoek naar hun mogelijke banden met een breder netwerk van extreemrechtse extremisten in Duitsland.

Sinds het einde van de jaren negentig heeft het Duitse inlichtingenagentschap, of BfV, verschillende informanten van de rechtervleugel aangeworven, waarvan geloofd werd dat ze contacten hadden met het trio.

Ambtenaren drongen erop aan dat ze geen voorafgaande informatie hadden over het bestaan van de NSU-terreurcel en zijn rol achter de moorden.

De beslissing van de centrale Duitse deelstaat Hessen om verschillende documenten 120 jaar geheim te houden, leidde echter tot verdere speculaties over de mogelijke banden van de NSU.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vandaag langere tijd grijs weer

Zachte zonnige dag lokaal tot 20 graden