in

Drugsgebruik afgenomen in Amsterdam tijdens de lockdown

Het drugsgebruik in Amsterdam is sinds de lockdown sterk gedaald, maar in Utrecht en Eindhoven is er weinig veranderd, blijkt uit een analyse van afvalwater in de drie steden.

Met name de daling van het gebruik van cocaïne en ecstasy is in de Nederlandse hoofdstad ‘spectaculair’ afgenomen, meldde de Volkskrant op woensdag.

De cijfers zijn afkomstig van wateronderzoeksinstituut KWR dat jaarlijks de inhoud van het afvalwater in de drie steden in de periode 18 maart tot en met 24 maart onderzoekt. In totaal geeft het onderzoek een beeld van het drugsgebruik van 1,5 miljoen Nederlanders.

“De regering sloot op 15 maart alle cafés, restaurants en clubs en dat heeft ervoor gezorgd dat we vrijwel met z’n allen thuis opgesloten hebben gezeten.” vertelt onderzoeker Thomas ter Laak aan de krant, “Dit gaf ons een vrij unieke situatie waarin we drugsgebruik konden meten zonder toerisme of een actief nachtleven.”

In Amsterdam daalde het gebruik van ecstasy met 50 procent, het amfetaminegebruik met een derde en het cocaïnegebruik met 25 procent. Het gebruik van marihuana in de hoofdstad bleef echter ongewijzigd.

In Utrecht en Eindhoven toonde het onderzoek aan dat er over de hele linie weinig verandering was in het drugsgebruik.

Het Europese drugscontrolecentrum EMCDDA zal naar verwachting later deze week de resultaten van zijn voorlopig onderzoek naar het gebruik van drugs tijdens de pandemie publiceren.

Volgens de Volkskrant verwachten experts dat de daling van het gebruik in Spanje groter zal zijn dan in Nederland, omdat de afsluiting daar eerder is begonnen en mensen hun voorraad hadden opgebruikt tegen de tijd dat de tests werden uitgevoerd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Woningtekort in Nederland : Er moeten 845 duizend nieuwe woningen worden gebouwd

D66 wil geen ‘bodemprijs’ vliegtickets : Een minimumprijs voor vliegtickets invoeren