in ,

Draai kinderpardon door druk achterban

De politieke draai van het CDA over het kinderpardon volgt na een week vol tumult binnen de coalitie. Toch lijkt niet het geruzie aanleiding voor de ommezwaai, maar de toenemende druk van de achterban.

In het regeerakkoord is afgesproken om niet te tornen aan de huidige invulling van het kinderpardon. Tot zaterdag hield ook het CDA vast aan deze afspraak. Maar uitgerekend na het geruzie over het klimaatinterview van VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff in deze krant, kwamen de christendemocraten samen met D66 met een voorstel om de regels voor uitgeprocedeerde kinderen te versoepelen.

Regeringspartij ChristenUnie, opvallend genoeg niet uitgenodigd om mee te tekenen, was er snel bij om steun uit te spreken. Met hulp van de linkse oppositie is een meerderheid binnen handbereik. De VVD wordt daarmee voor het blok gezet.

Zuinig
„Het staat iedereen vrij om na te denken. Wij gaan ervanuit dat de afspraken uit het regeerakkoord worden gerespecteerd”, reageerde VVD-Kamerlid Malik Azmani zuinig. Zijn reactie wordt in CDA-kringen als mild beschouwd. VVD-staatssecretaris Harbers (Asiel), die eerder bezweek onder druk bij de zaak rond de Armeense kinderen Lily en Howick, liet in zijn reactie zelfs ruimte open voor verandering.

Het passeren van de ChristenUnie krijgt vandaag een staartje. De partij van Segers eist nu dat het CDA boter bij de vis doet. De kleinste regeringspartij wil snel versoepeling van het kinderpardon of een tijdelijke uitzetstop. De verwachting is dat het de verhoudingen vandaag, tijdens het wekelijkse coalitieoverleg, verder op scherp zet.

Vorige week was de stemming al niet feestelijk. Hoewel de actie van het CDA een revanche lijkt op het interview van Klaas Dijkhoff met deze krant, klinkt achter de schermen door dat de christendemocraten met de politieke draai vooral een vlucht naar voren nemen vanwege het aanstaande partijcongres en de verkiezingen in maart.

Partijtrauma
Enkele prominente CDA’ers en afdelingen waren al in de pen geklommen voor een resolutie om partijleider Buma te laten heronderhandelen over het kinderpardon.

„Bij het vorige congres kreeg Buma opdracht om het regeerakkoord open te breken voor het leenstelsel. Ze staan niet te springen om nog zo’n uitspraak van de achterban”, zegt een ingevoerde CDA-bestuurder. Bovendien staat de partij al helemaal niet te wachten op tumult over asielkinderen. Het is een soort partijtrauma: de zaak Mauro verdeelde de christendemocraten in 2011 tot op het bot.

Nu zorgt het kerkasiel van de familie Tamrazyan binnen het CDA voor discussie, tussen de meer rechtse en meer linkse bloedgroepen binnen de partij. De laatste groep mist soms het sociale gezicht in het regeringsbeleid, schetste de christendemocratische burgemeester Jos Wienen (Haarlem) vorige week in een debat over het asielbeleid dat mede werd georganiseerd door de Protestantse Kerk Nederland (PKN). De leiding van de kerk is naarstig op zoek naar een uitweg uit de discussie, maar vond toen nog geen spoor van een opening.

Kritisch
De kerkgangers vinden dat het kabinet barmhartiger moet zijn naar de kinderen die al jaren in Nederland zijn, maar toch zijn afgewezen voor het kinderpardon van 2013. Wienen snapt dat gevoel, maar hij is toch kritisch over het kerkasiel. De actievoerders in Den Haag maken gebruik van een wet waarin de overheid heeft vastgelegd dat ze alleen in uiterste gevallen binnen zal treden tijdens een religieuze eredienst, zoals wanneer er strafbare feiten worden gepleegd of een op heterdaad betrapte crimineel zich er probeert te verschuilen.

Wienen: ,,Die wet is een erkenning van het respect van de staat voor de kerk. Maar in dit geval vind ik dat die oneigenlijk wordt gebruikt, want de kerk streeft een politiek doel na.”

Als het plan van het CDA om regels te versoepelen voor mensen die niet tegenwerken werkelijkheid wordt, is het overigens nog maar de vraag of de familie Tamrazyan in aanmerking komt voor een kinderpardon. Haagse bronnen weten namelijk haarfijn te vertellen dat de familie er alles aan deed om maar niet uit Nederland te hoeven vertrekken. Zo kreeg dochter Hayarp, die het kinderpardon aanvroeg, verschillende malen het aanbod voor een studievisum, maar dit weigerde ze steevast.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Pilsje in de kroeg wordt onbetaalbaar luxe-artikel

Het gaat morgen sneeuwen met hinder voor het verkeer als gevolg