in ,

’Doel torenhoge parkeertarieven A’dam onduidelijk’

Betaald parkeren lijkt een melkkoe voor de gemeente Amsterdam om de inkomsten op peil te houden. Die indruk krijgt raadslid Kevin Kreuger van Forum voor Democratie. Hij roept het stadsbestuur ter verantwoording.

„Teveel mensen hebben het gevoel dat de ingestelde parkeertarieven in de stad alleen maar zo hoog zijn, omdat de gemeente verslaafd is aan de inkomsten. In het coalitie-akkoord is afgesproken dat de hoogste tarieven naar €7,50 per uur gaan in het Centrum. Maar nergens is een berekening te vinden die duidelijk maakt wat het effect is van de flink hogere parkeertarieven. Is er inderdaad minder parkeerdruk? Of is er een directe relatie met de begroting?”

’Geld ophalen’
Kreuger wijst op een financiële paragraaf in de gemeentelijke beleidspapieren. Daarin wordt gesproken over ’optimalisatie van het inkomstenpotentieel’. Wat bedoelt de gemeente? Dat mag de wethouder vertellen”, zegt het raadslid van het Forum. „Ik vrees dat het gaat om geld ophalen.”

De regel waar Kreuger op wijst, staat in beleidsstukken van maart vorig jaar. „Dat is het meest recente stuk. Als het verandert is, hoor ik het ook graag.”

Horrorscenario: €12,50 per uur
Als de hogere parkeertarieven inderdaad louter zijn om geld op te halen, zou een tarief van 12,50 euro per uur in zicht kunnen komen. Dat is het horrorscenario voor Kreuger. „Ik heb geen idee hoe gek dit bestuur het wil maken. Ze halen her en der in de stad parkeerplaatsen weg. Daardoor mist de stad inkomsten. Dan krik je gewoon de tarieven omhoog? Met minder parkeerplaatsen moet kennelijk gewoon meer geld opgehaald worden, anders krijgt de gemeente de begroting niet rond. Ik weet niet of het zo is, maar ons vermoeden is dat de gemeente zulke hoge parkeertarieven hanteert om ordinair meer geld op te halen.”

Ondernemer Henk Grifhorst vindt het niet meer te doen met de hoge parkeertarieven in de stad. Hij bestiert een kinderkledingwinkel op de Overtoom. Daar is het uurtarief inmiddels zes euro. „Steeds meer bedrijven hebben er last van en vertrekken”, zegt hij. „Als je als potentiële klant twee keer struikelt, zit je in de Scheldestraat waar de tarieven een stuk lager zijn. Dat is rechtsongelijkheid. Dat heb ik ook tegen burgemeester Femke Halsema gezegd.”

Terugvragen via belasting
Met een groep ondernemers trekt Grifhorst binnenkort naar de rechtbank. De ondernemer trekt een vergelijk met Rijswijk. „Daar zijn de parkeertarieven verhoogd en moest dertig procent van de winkels zijn deuren sluiten. Om mijn klanten te behouden, betaal ik hun parkeergelden. Ze komen voorrijden en mijn personeel parkeert de auto waar plek is. Als de klant weggaat, wordt de auto opgehaald. Het is mijn businessmodel. Als we het niet doen, gaan mijn klanten naar Osdorp, het Gelderlandplein of andere locaties waar parkeren gratis is of nauwelijks wat kost. De parkeergelden vragen we terug via de belasting.”

Volgens de ondernemer hebben de winkels er binnen de hele ring A10 last van. „Niemand gaat naar de markt of de PC Hooftstraat als je zes euro per uur moet betalen. Er komt leegstand in de straten die vroeger heel erg goed draaiden.”

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

NS besteedt deel van de kaartverkoop uit om autorijder te lokken

Half jaar cel voor man die met drank en drugs op studente (21) doodreed