in

DNA-onderzoek: spermadokter Karbaat verwekte heimelijk 49 kinderen

Vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat heeft inderdaad zijn eigen sperma gebruikt bij tientallen cliënten. Dat blijkt uit DNA-onderzoek. Het is nu bewezen dat hij de biologische vader is van 49 kinderen die verwekt werden in zijn eigen spermakliniek.

De inmiddels overleden Karbaat was jarenlang eigenaar van een kliniek voor kunstmatige bevruchting, het Medisch Centrum Bijdorp in Barendrecht. Karbaat gebruikte zijn eigen sperma bij cliënten. De moeders wisten hier niets van.

In 2015 kwamen misstanden aan het licht bij de spermabank. De donorgegevens van de kliniek bleken in meerdere gevallen onbetrouwbaar.

In de afgelopen jaren wees steeds meer erop dat Karbaat zijn sperma zou hebben gebruikt bij de vrouwen. In 2011 zou hij het aan een donorkind hebben verteld. Ook viel de sterke uiterlijke overeenkomst met Karbaat en sommige kinderen op. DNA-onderzoek wees vervolgens uit dat deze kinderen onderling aan elkaar verwant waren.

Karbaat weigerde DNA-onderzoek
Karbaat weigerde echter mee te werken aan DNA-onderzoek. Ook na zijn dood wilden de nabestaanden van de arts niet dat zijn DNA zou worden gebruikt voor het testen van de donorkinderen.

De rechter oordeelde in februari echter dat het DNA van Karbaat wel mocht worden gebruikt voor een onderzoek. Het resultaat van dat onderzoek is vandaag bekend geworden: de donorkinderen hebben daarmee eindelijk antwoord gekregen op de vraag of ze verwekt zijn door ‘spermadokter’ Jan Karbaat.

Joey is één van de 49 kinderen
Joey Hoofdman is één van de 49 donorkinderen die nu zeker weet dat Karbaat zijn biologische vader is. Daarmee komt er een einde aan een onzekerheid van 11 jaar.

Joey laat aan RTL Nieuws weten dat hij blij is dat hij eindelijk het hoofdstuk af kan sluiten. Dat geeft hem rust, zegt hij. “Ik ben wel benieuwd waarom hij het heeft gedaan.”

22 wettige kinderen
Karbaat had overigens ook nog drie kinderrijke relaties, met in totaal 22 wel erkende kinderen.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

OM: 4 jaar cel voor dodelijke straatrace Loosdrecht

Uitslaande brand in Parijse kathedraal Notre Dame