in ,

Dit zijn 4 gewoontes waarmee jij je werk onnodig zwaar maakt – en die je moet veranderen

Druk, druk, druk en weinig plezier. Of je nu in loondienst werkt of zzp’er bent, soms maak je je eigen werk en daardoor je leven onnodig moeilijk.

Voor je het weet heb je een heel zwaar leven, waarover cabaretière Brigitte Kaandorp al eens zong.

Langdurige stress kan leiden tot burnout, je prestaties vallen terug, je wordt ontslagen of misschien besluit je op een dag zelf je baan op te zeggen.

Maar soms is dat helemaal niet nodig en kun je zelf je werk wat minder zwaar maken.

Hier zijn vier manieren waarop je je werk moeilijker maakt dan nodig is. En manieren om dat op te lossen.

Uitstellen van lastige klussen

“Begin met de grootste, moeilijkste en belangrijkste taak.” Dat bepleit bestsellerauteur en timemanagementexpert Brian Tracy.

Schrijver Mark Twain heeft in een boek uitgebreid beschreven hoe je dat doet. Hij noemt de methode het “eten van een kikker”. “Als je elke ochtend begint met het eten van een levende kikker, zal de rest van de dag een makkie zijn”, schreef hij.

Kijk dus elke dag naar je takenlijst en pik de moeilijkste dingen eruit. Bijt door die zure appel heen en stel ze niet uit. Want uitstel verlengt het lijden alleen maar, vermindert je productiviteit en zit je in de weg tot je er klaar mee bent.

Jezelf isoleren in plaats van hulp vragen

Je kunt het niet allemaal in je eentje doen, en je zult meer gedaan krijgen als je je collega’s vertrouwt en hen om hulp vraagt.

Inga Beale, CEO bij Lloyd’s of London, vertelde de New York Times in 2017 dat haar geheim voor succes is om “jezelf te omringen met de beste mensen die je kunt vinden en hen te versterken”.

Misschien heb je het gevoel dat je alles beter kunt doen dan wie dan ook, maar het is beter een deel van je perfectionisme los te laten om iemand anders de kans te geven. En als ze falen is dat niet per se erg – dan leren ze er in ieder geval van, toch? Vind een manier om met de mensen om je heen samen te werken, in plaats van je door hen bedreigd te voelen.

Volgens een onderzoek van de Stanford Universiteit kan alleen al het gevoel van samenwerken met anderen de motivatie verhogen. Samenwerken maakt je werk niet alleen leuker, het is ook goed voor je band met je collega’s. Dat is weer goed voor het vertrouwen, je creativiteit en zelfs je gezondheid.

Geen knopen doorhakken

Als je op het punt staat om een belangrijke beslissing op je werk te nemen en daar veel over nadenkt, is het makkelijk om jezelf helemaal gek te maken. En dat is vervelend, want daarmee kun je een zaadje planten voor toekomstige problemen.

Oprichter Tim Herrera van Smarter Living schreef in The New York Times dat al dat wikken en wegen kan leiden tot “besluiteloosheid, spijt en zelfs een verminderd geluksniveau”. Mensen die lang nadenken om tot de allerbeste oplossing te komen zijn vaak minder tevreden dan mensen die sneller knopen doorhakken.

Probeer een goede beslissing te nemen, eentje waarvan je tevreden bent met de uitkomst. En pak dan ander werk op. Zo verlies je minder tijd en voel je je ook beter.

Onvoldoende ontspannen

Als je andere dingen doet dan alleen maar werken, kom je weer fris terug op kantoor en vaak ook met nieuwe inzichten.

Probeer werk en privé niet te veel in elkaar te laten overlopen om zo balans te vinden in je leven. Een onderzoek van de Universiteit van Pittsburgh toont aan het doen van leuke dingen als je vrij bent, niet alleen goed is voor je mentale gezondheid, maar ook voor je fysieke gesteldheid.

Gelukkige mensen zijn ook productiever op hun werk, blijkt uit onderzoek van de Warwick Universiteit. Zonder tijd om een beetje op te laden, kom je elke dag uitgeblust op je werk en daardoor wordt het werk alleen maar zwaarder. Als je uitgerust bent, krijg je meer gedaan en is het nog leuker ook.

Bron : Business Insider

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

België ontvangt kritische brief van Europa over de begrotingsplannen

De Vierde Industriële Revolutie is begonnen : Zijn we straks allemaal overbodig?