in ,

Disney’s Mulan overschaduwd door ‘Moslim concentratiekampen’

De film, geregisseerd door Niki Caro, is een bewerking van Disney’s animatie uit 1998 over Hua Mulan, een jonge vrouw die zich vermomt als man om in de plaats van haar vader te vechten in het keizerlijke leger.

Na de release van de film afgelopen vrijdag, is het oplettende kijkers opgevallen dat Disney, in de aftiteling van de film, ‘speciale dank’ biedt aan acht overheidsinstanties in Xinjiang, waaronder het bureau voor openbare veiligheid in Turpan, een stad in het oosten van Xinjiang, waar verschillende heropvoedingskampen gedocumenteerd zijn geweest.

De film drukt ook zijn dank uit aan de “publiciteitsafdeling van CPC Xinjiang Uyghur Autonomy Region Committee”, de propaganda-afdeling van de Chinese communistische partij in Xinjiang.

China heeft naar schatting meer dan een miljoen Oeigoerse moslimminderheid opgesloten in concentratiekampen. Het dragen van een hoofddoek of bidden, was voor velen al genoeg om gevangen te worden gezet. Oeigoerse vrouwen hebben gedwongen sterilisaties en geboortebeperking gemeld als onderdeel van een overheidscampagne om geboortecijfers te onderdrukken, in wat experts hebben beschreven als “demografische genocide”.

Ook vertellen gevluchte Oeigoeren en mensenrechtenorganisaties dat de gevangenen worden gehersenspoeld en gemarteld.

Disney is inmiddels benaderd voor een reactie maar kiest ervoor om niet te reageren op alle ophef.

Adrian Zenz, een Chinadeskundige, vertelt de BBC dat de overheidsbureaus die worden bedankt in de aftiteling van de film, onder meer verantwoordelijk zijn voor Chinese overheidspropaganda en de concentratiekampen in de regio, “Disney is een internationale organisatie die winst maakt in de schaduw van concentratiekampen.” aldus Zenz.

©NieuwsOn
Foto : Poster Mulan Facebook

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kaag ziet een coalitie met PVV of FvD niet zitten

Huizenprijzen zullen volgend jaar dalen