in

Dieven houden rekening met avondklok : Minder auto’s gestolen in 2020

In 2020 werden ongeveer 10 procent minder auto’s gestolen, en bijna alle diefstallen waren het werk van georganiseerde criminelen, zo blijkt uit nieuwe cijfers.

Vorig jaar werden 6434 auto’s geregistreerd als gestolen, waarbij drie jaar oude voertuigen het populairst waren onder dieven, en het minst waarschijnlijk zullen worden teruggevonden. Slechts ongeveer 30 procent van dergelijke voertuigen werd opgespoord.

Volkswagen was het meest gestolen automerk, goed voor 1192 diefstallen.

Nieuwere auto’s zijn populair bij dieven vanwege het keyless (zonder sleutel) entry-systeem, dat criminelen kunnen onderscheppen, en “in een voertuig kunnen inbreken zonder de sleutel te stelen”, aldus Hendrik Steller van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) aan de NOS.

“De sleutel en de auto proberen constant met elkaar te verbinden. Fabrikanten werken er nu aan om de verzending van het signaal te stoppen als de sleutel niet beweegt. Maar als je de sleutel in zoiets als een metalen blik bewaart, blokkeert hij het signaal.”

Steller zei dat de cijfers een langdurige daling van autodiefstal voortzetten, die nu wordt gedomineerd door professionele criminelen. “We komen tegenwoordig nauwelijks opportunistische diefstal tegen”, zei hij.

Nieuwere auto’s worden doorgaans gestolen voor de export, waarbij Toyota’s populair zijn in Afrikaanse landen zoals Ivoorkust en Nigeria, terwijl Mazda’s en Land Rovers eerder in Oost-Europa zullen opduiken.

Oudere voertuigen worden vaak gestolen voor onderdelen. Sinds 2018 zijn meer dan 3500 voertuigen gevonden bij sloopwerven en autodealers, vaak in combinatie met drugsaanvallen.

Steller voegde eraan toe dat er anekdotisch bewijs was dat de avondklok de werktijden van dieven heeft beperkt. “Maar zodra het 04:30 uur is, gaan ze meteen aan de slag”, zei hij.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Niet-essentiële winkels mogen beperkt openen

Coronagevallen dalen tot het laagste niveau in vier maanden