in

Diabetes-2 patiënten worden jonger

Het is de eerste keer dat gegevens over diabetes, verzameld van 500 dokterspraktijken in het hele land, zijn opgesplitst in afzonderlijke cijfers voor diabetes 1 en 2, aldus het Diabetesfonds. Zo’n acht jaar geleden was de gemiddelde leeftijd voor een diabetesdiagnose 62,9 jaar. Dit is nu gedaald tot 60, ontdekten onderzoekers.

Waarom dit precies gebeurt, is niet duidelijk, maar ongezonde leefstijlkeuzes, zoals te veel bewerkte voeding en te weinig beweging, zijn waarschijnlijke oorzaken, zegt hoogleraar diabetesonderzoek Hanno Pijl tegen RTL Nieuws.

Obesitas is een van de belangrijkste oorzaken van diabetes 2, die ook naar schatting 3600 mensen van in de twintig, 1.500 mensen van in de dertig en enkele honderden tieners treft. Elke dag wordt bij ongeveer 140 mensen de ziekte vastgesteld.

Dat huisartsen alerter zijn op de aanwezigheid van de ziekte kan een andere reden zijn voor de leeftijdsdaling, aldus Pijl. “Er is een groeiend bewustzijn onder artsen dat obesitas eerder in het leven zal leiden tot diabetes 2. En dat betekent dat het ook eerder wordt gediagnosticeerd.”

Het aantal mensen met diabetes 2, dat kan leiden tot hart- en vaatziekten, problemen met de bloedsomloop en aandoeningen van de luchtwegen, zal de komende 20 jaar gestaag toenemen, waarschuwt het Diabetesfonds.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kamerleden roepen op tot EU-wapenembargo tegen Turkije

Registreer je reis : Nieuwe NS-app-functie voorspelt drukke treinen