in

Deurwaarders waarschuwen voor nep-aanmaningen van oplichters

Gerechtsdeurwaarders waarschuwen voor nagemaakte aanmaningen en dagvaardingen van oplichters die zich voordoen als deurwaarder. Per e-mail, sms of WhatsApp worden mensen onder druk gezet om geld over te maken, zegt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

De organisatie heeft een checklist online gezet, waarmee ontvangers van berichten kunnen controleren of er sprake is van oplichting.

Aanleiding voor de waarschuwing zijn signalen dat oplichters de afgelopen jaren op deze manier proberen geld te verdienen, zegt KBvG-bestuurslid Paul Otter. “We hebben geen cijfers over de omvang. Soms hoor je er een tijd niets over en daarna duikt het ineens weer op bij mij of een collega. We zijn ook echt afhankelijk van burgers die hierover aan de bel trekken.”

Volgens de Fraudehelpdesk zijn er in 2019 zeker honderden meldingen binnengekomen van valse e-mails die afkomstig lijken te zijn van deurwaarders.

De oplichters dreigen in de nepberichten onder meer om bezittingen in beslag te nemen, beslag te leggen op bankrekeningen of mailadressen te blokkeren. De afzender lijkt een bestaand deurwaarderskantoor te zijn, maar het bankrekeningnummer waarop betaald moet worden is dus van de fraudeur.

“We zien de laatste jaren dat de berichten er steeds professioneler uitzien”, zegt Otter. “Logo’s van kantoren worden uit echte brieven geknipt en in de berichten geplakt. Voor iemand die niet juridisch onderlegd is, ziet dit er bedrieglijk echt uit.”

Volgens Otter denken oplichters extra makkelijk geld te verdienen door zich als gerechtsdeurwaarder voor te doen. “De gedachte is dat ontvangers zo schrikken van een bericht van de deurwaarder dat een aantal gelijk zal betalen.”

De belangrijkste tips tegen oplichters:
Controleer of je inderdaad een rekening niet hebt betaald en of je wel klant bent bij dat bedrijf.
Check of het bericht van het genoemde deurwaarderskantoor afkomstig is. Let bijvoorbeeld op het e-mailadres, het taalgebruik, de opmaak en of het rekeningnummer begint met ‘NL’.
Meld oplichting bij het kantoor dat als afzender wordt genoemd en doe aangifte bij de politie.
Bron: Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG).

Bron : NOS

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

DENK voorman Tunahan Kuzu aangehouden in Israël

Verzorgster pikte sieraden van bejaarden en bracht ze naar juwelier