in

DENK in Eindhoven : Een dag met Tunahan Kuzu

De verkiezingen komen eraan en veel partijen rijden door het hele land om stemmen te winnen. Zo was partij DENK vrijdag in Eindhoven en Helmond, en ik mocht mee met Tunahan Kuzu, terwijl hij verschillende bedrijven, eenmanszaken en moskeeën bezocht, en luisterde naar de kiezers.

Fractievoorzitter van DENK Eindhoven, Adem Topdag had een programma klaar voor Kuzu, maar voordat we zouden afreizen naar verschillende bedrijven en moskeeën, waar het bekend was dat Kuzu langs zou komen, maakten we eerst een rondje (in een fikse regenbui, die de Tweede Kamerlid niet tegenhield) op de multiculturele Kruisstraat waar grote supermarkten zoals, Albert Heijn en Lidl staan, maar ook heel veel lokale restaurants en supermarkten met diverse specialiteiten (Turks, Arabisch, enz.), meubelzaken, cadeauwinkels, kappers en beautysalons. In het kort, vol diversiteit.

We waren natuurlijk niet alleen. Cüneyt Ürk, de jongerencoördinator van DENK Eindhoven is er ook met flyers en speciale DENK mondkapjes, die hij enthousiast uitdeelt, maar Kuzu deelt ook zelf flyers uit, terwijl hij kort een praatje maakt met de eigenaren van de eenmanszaken of met de werknemers. Hij beantwoord vragen, wenst iedereen veel sterkte in deze barre corona-tijden en benadrukt dat je niet moet vergeten te stemmen.

Na tientallen selfies, groetjes, vragen en antwoorden, verse baklava, is iedereen inmiddels kletsnat en wordt er gerend naar de auto’s. De DENK caravan volgt ons naar de volgende locatie. We gaan naar een groothandel, een supermarkt/warenhuis en verschillende moskeeën. Overal worden we naar binnen uitgenodigd. Koffie en thee wordt geserveerd en Tunahan Kuzu maakt een praatje. Iedereen voelt zich op zijn gemak, durft alles te vragen en alle vragen worden geduldig beantwoord. Ook luistert hij met respect en aandacht naar iedereen die kritiek leveren op sommige dingen die hij in het verleden heeft gedaan, en vragen ze “waarom”? Kuzu beantwoord elke vraag, geeft uitleg, verklaart zijn acties en bedankt iedereen voor steun en kritiek, want zo groeit hij ook verder, zegt hij.

De potentiele kiezers zijn blij met zijn aandacht en uitleg. Een meneer zegt zelfs dat hij Kuzu had ontvolgd op social media, maar zou hem nou weer volgen, want nou begrijpt hij hem beter. Alles wat Kuzu doet, heeft uiteindelijk als doel, ‘vrijheid’. Vrijheid om te kunnen zijn wie je bent, zonder dat je bang hoeft te zijn van discriminatie. Zo zegt Kuzu, “DENK vecht tegen partijen zoals PVV en FvD, en iedereen die onze rechten als Nederlanders wil afpakken”.

Onze laatste stop is in Helmond en we komen er wat later aan dan was gepland, maar dat is iedereen vergeten zodra Kuzu naar binnen loopt. Veel ouderen, maar ook veel jongeren, die er allemaal zijn om naar Kuzu te luisteren, en misschien ook om hem een vraag te stellen. Iedereen is natuurlijk met een mondkapje en zit of staat op veilige afstand van minimaal 1,5 meter. We letten de hele dag op coronamaatregelen en ook hier zijn de gewenste maatregelen genomen.

Kuzu mag eerst aan het woord waar hij iedereen bedankt voor hun aanwezigheid en nogmaals herhaalt dat hij hoopvol is voor de komende verkiezingen en dat we met z’n allen naar de stembureaus zullen gaan, “want iedere stem telt echt”, benadrukt hij en vertelt hij over enkele Gemeenteraadsverkiezingen waar DENK met maar enkele stemmen een zetel hadden verloren of juist hadden gewonnen. Daarom moet je stemmen en iedere stem telt, herhaalt de politicus.

Een van de jongens vraagt hoe de premier, Mark Rutte tegenover DENK staat, omdat hij het vaak heeft over geen coalitie te willen vormen met de PVV. Kuzu beantwoord dat Rutte zich nog niet negatief heeft uitgesproken over een coalitie met DENK, maar “belangrijkste is dat we de 4, 5 of misschien zelfs 6 zetels halen, zodat we serieuze kandidaten zijn voor een coalitie”, aldus Kuzu.

Vragen in Helmond blijven komen, ‘hoe wil DENK de jongeren verder helpen?’ De belangrijkste punt voor DENK is het afschaffen van de studielening en het terugbrengen van studiebeurzen, “Ik begrijp niet waarom bijvoorbeeld Rutte, die 8 jaar heeft gestudeerd en gebruik heeft gemaakt van een studiebeurs, deze nou heeft afgeschaft en weigert terug te brengen”, aldus Kuzu en hij voegt toe dat er zeker een kans bestaat voor de terugkeer van de studiebeurs, maar “we moeten deze punten blijven herhalen. Ook na de verkiezingen”.

Kuzu luistert naar alle punten, beantwoord alle vragen, maar moet toch opstaan, “want avondklok”, zegt hij. Ja, DENK is het niet eens met de avondklok, maar ze houden zich natuurlijk wel netjes aan de regels. Na selfies met iedereen is het weer tijd en staan we buiten. Kuzu gaat weer terug naar huis, waar hij een paar uur kan slapen en morgen weer verder, want de verkiezingen staan voor de deur en het is nou geen tijd voor rust.

Nejla Karataş
©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aantal positieve coronatests stijgt opnieuw : 6.446 nieuwe coronagevallen

Particuliere beleggers kopen meer woningen in