in ,

DENK Eindhoven roept college op tot beveiliging Islamitische instanties

Islamitische instanties in Nederland zijn de laatste tijd geen veilige plek voor hun bezoekers, zoals ze dit horen te zijn. Kinderen die hier komen voor (religieuze) lessen, jongeren die hier komen voor verschillende activiteiten of de mannen en vrouwen die naar een moskee gaan voor hun gebed voelen zich niet meer veilig en de moslims vragen om veiligheidsmaatregelen.

Volgens de burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, is er sprake van een “verhoogde voorstelbare dreiging voor islamitische instellingen en de kans op een aanslag is erg reëel.” Zo schrijft de burgemeester dat, “moskeeën en andere islamitische instellingen op korte termijn aanvullende beveiliging zullen krijgen.”

Eerder werden bij Joodse instellingen hoogstaande camerabewakingsapparatuur en extra politietoezicht geboden. Nu zullen op korte termijn ook Islamitische instellingen in Amsterdam beveiliging krijgen. Hiervoor is een budget van 1,8 miljoen beschikbaar gesteld.

Maar dit is niet alleen maar een probleem in Amsterdam. Islamitische instanties door heel Nederland worden bedreigd en voelen zich onveilig.

Eerder in 2016 liet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid weten dat er een toename van incidenten was bij moskeeën en dat deze lijn sindsdien alleen maar gestegen is. Dat is terug te zien in de cijfers omtrent geweld en agressie tegen moskeeën. Hiermee krijgen jaarlijks meer dan twintig moskeeën te maken.

In 2016 werd een imam in Eindhoven met de dood bedreigd en een jaar later werd een directeur van een school bedreigd na een bezoek aan een moskee, naar berichten van Omroep Brabant.

In de afgelopen periode is partij DENK benaderd door bezorgde Eindhovenaren. Naar aanleiding van de meest recente berichtgeving over veiligheid van Islamitische instellingen heeft, Adem Topdag, fractievoorzitter DENK Eindhoven, aantal vragen aan de gemeente, namens alle bezorgde burgers.

De heer Topdag wilt ten eerste weten of het college bekend is met de Amsterdamse aanpak en beide rapporten van de AIVD en NCTV en wat het dreigingsbeleid is met betrekking tot Islamitische instellingen in Eindhoven. Verder is veiligheid natuurlijk een vooroplopend punt en wordt er gevraagd, als er terechte zorgen zijn over de veiligheid van moskeeën en/of Islamitische organisaties in Eindhoven, welke concrete maatregelen er worden genomen inzake de beveiliging.

Budget voor beveiliging met betrekking tot Islamitische instellingen is ook een belangrijke vraag. Graag zou de fractievoorzitter willen weten of er een budget bestaat en duidelijkheid willen over de grootte van zo een budget en of Eindhoven, zoals Amsterdam, deze budget beschikbaar zou willen stellen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

FvD en DENK willen in alle provincies meedoen

Record cocaïnevangsten in de haven van Rotterdam