in

Denemarken staakt wapenverkoop aan Saoedi-Arabië

“Denemarken stopt de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië voor de rol van het Koninkrijk in de moord op Saudische journalist Jamal Khashoggi en de humanitaire crisis in Jemen.” aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken op donderdag.

In een schriftelijke verklaring zei het ministerie: “Saoedi-Arabië speelt duidelijk een negatieve rol in de humanitaire crisis in Jemen en het doden van Khashoggi. Het is tijd om een duidelijk waarschuwingssignaal van Europa naar Saoedi-Arabië te sturen. ”

De beslissing kwam nadat Duitsland de verkoop van wapens aan Riyadh had stopgezet en Frankrijk zei dat het snel zou beslissen over sancties op de moord op de Saoedische journalist.

Khashoggi, een columnist voor The Washington Post, werd vermist nadat hij op 2 oktober het Saoedische Consulaat in Istanbul was binnengegaan.

Na, in eerste instantie te hebben gezegd dat hij het consulaat had verlaten, liet de Saoedische regering weken later weten dat hij daar is gedood.

Volgens de VN (Verenigde Naties) is Jemen ‘s werelds ergste humanitaire crisis. Terwijl het conflict het vierde jaar ingaat, lopen ongeveer 14 miljoen mensen in Jemen, of de helft van de totale bevolking van het land, het risico op hongersnood.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Anders Samuelsen, laat in een verklaring weten dat hij hoopt dat andere EU-landen een soortgelijk besluit zouden nemen.

Samuelsen bekritiseerde ook de VS voor het blijven verkopen van wapens aan Saoedi-Arabië.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

‘Akkoord Londen en Brussel over toekomst’

Merkel: “Ik zal er alles aan doen om een Brexit-overeenkomst te sluiten”