in ,

Democraten winnen Huis, Republikeinen houden Senaat

De democratische hoop op een ‘blauwe golf’, aangewakkerd door de oppositie tegen de Amerikaanse president Donald Trump, kwam dinsdag te kort in de Senaat. Republikeinen houden daar hun meerderheid, maar de Democraten hebben de meerderheid geëist in het Huis van Afgevaardigden.

Republikeinen verhoogden hun greep op de 100 leden tellende kamer, die minstens 51 zetels in de Senaat hield aangezien beide partijen wettelijke overwinningen eisten. Extra senaat verkiezingen moeten nog worden benoemd, maar de Republikeinen zijn op tempo om hun greep op de kamer te vergroten na het overnemen van ten minste drie zetels gehouden door democratisch gevestigde exploitanten.

Democraten waren in een nadelige positie terechtgekomen in de tussentijd en hielden de meeste zetels voor verkiezing in de Senaat, zelfs als van hen verwacht werd dat ze het Huis zouden nemen.

“Vandaag gaat het meer dan alleen om Democraten en Republikeinen, het gaat om het herstellen van de checks and balances van de Grondwet voor de regering van Trump,” zei de House Minority leider, Nancy Pelosi in Washington, terwijl ze de overwinning van haar partij in het Parlement aankondigde.

Volgens Drew Hamill, de stafchef van Pelosi, belde President Donald Trump, Pelosi, die naar verwachting de volgende spreker van het huis is, op dinsdagavond om zijn felicitaties uit te spreken over de democratische overwinning in het huis.

Trump kon ook niet wegblijven van Twitter en prees de Republikeinse verkiezingswinst: “Geweldig succes vanavond, bedankt iedereen!”

Toch is het onwaarschijnlijk dat hij tevreden is met de democratische overwinning in de Huis van Afgevaardigden. Dit geeft de Democraten de macht om door dagvaarding gesteunde onderzoeken te laten uitvoeren naar de president en zijn regering. En om Trumps belastingaangiften openbaar te kunnen maken, iets waar hij heftig tegen gekant is geweest ondanks eerdere precedent.

Met controle over het huis komt de controle over haar commissies, een macht die eerder werd gelegd bij de Republikeinen die bestand waren tegen oproepen om een harde lijn tegen de president te nemen.

Democraten proberen nu vaker de agenda van de president te belemmeren en zullen harder vechten tegen zijn beleid en zijn doelen. Ze hebben nu ook de macht om een formele beschuldiging hoorzitting te starten, die indien aangenomen in het huis, in de door de republikeinse machtigde Senaat zou worden berecht.

Trump had hard gewerkt om ervoor te zorgen dat geen van beide kamers ten prooi viel aan de Democraten, met een campagne-uitbarsting in de aanloop naar de peilingen van dinsdag waarin hij de continentale VS doorkruiste.

Het Witte Huis heeft laten weten dat Trump, naast Pelosi, telefonisch met senator Mitch McConnel van de senaat heeft gesproken om hem te feliciteren met de Republikeinse winst en sprak hij ook met de vertrekkende huisbaas Paul Ryan.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Keeper Sergio Padt vervolgd voor mishandeling in trein

Nederland biedt advocaat Bibi tijdelijke opvang