in

De woonsector vraagt om een miljoen nieuwe woningen in 10 jaar

Ontwikkelaars, bouwbedrijven, lobbygroepen, woningcorporaties en huurdersverenigingen hebben een massale alliantie gevormd om het woningtekort in Nederland aan te pakken.

In totaal hebben 34 organisaties hun krachten gebundeld en zeggen dat er de komende 10 jaar een miljoen nieuwe woningen in Nederland gebouwd moeten worden om aan de vraag te voldoen. Tegelijkertijd zeggen ze dat er maatregelen nodig zijn om wijken te verbeteren en de Nederlandse woningvoorraad energiezuiniger te maken.

De organisaties hopen dat hun plannen de ruggengraat zullen vormen van de huisvestingsstrategie van de volgende regering. “In Nederland wachten veel te veel mensen op een woning”, zegt Martin van Rijn, voorzitter van corporatie-lobbygroep Aedes.

“We maken ons zorgen over verwaarloosde buurten en mensen die soms andere hulp nodig hebben dan hen wordt geboden”, zei hij. “De situatie is urgent, en daarom hebben we allemaal gekeken naar wat we de komende 10 jaar kunnen doen.”

De huidige overheidsstrategie is het realiseren van 75 duizend nieuwe woningen per jaar door nieuwbouw en verbouwing van andere gebouwen. Ontwikkelaars klagen echter al jaren over de beperkingen in grootte en prijs die hen worden opgelegd door lokale besturen, evenals de hoge kosten van bouwgrond.

Een groot deel van de strategie van de nieuwe alliantie omvat het bouwen van nieuwe woningbouwontwikkelingen op groene velden, in plaats van zich te concentreren op kleine locaties in de binnenstad.

“Door grote locaties in het groen kunnen we op industriële schaal en met snelheid bouwen”, zegt Maxime Verhagen, hoofd van de lobbygroep Bouwend Nederland in de bouwsector.

“Dat beperkt alle lijsten met extra eisen die lokale autoriteiten stellen”, zegt hij. “Anders komt de bouw nooit echt op gang.”

Ook VNG heeft de plannen ondertekend.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

RIVM : 630.000 mensen ingeënt met coronavaccin

Coronagevallen worden niet minder