in

De wereld waarschuwt : Covid-19 risico in Nederland te hoog

Een Duitse krant uit het Ruhrgebied schrijft, “Een strandwandeling, frikandel met friet als avondeten of een rondvaart door Amsterdam – de herfstvakantie in Nederland had zo mooi kunnen zijn, het buurland heeft wat te bieden. Het coronavirus dwarsboomt nu echter weer de vakantieplanning.”

En het Duitse variant van het RIVM, oftewel het Robert Koch Instituut, waarschuwt, “De provincies Noord-Holland en Zuid-Holland gelden als risicogebieden.” Sinds woensdag 16 september is dat het geval. Omdat er de afgelopen zeven dagen meer dan 50 ziektegevallen zijn geconstateerd per 100.000 inwoners, zijn die delen van Nederland geclassificeerd als risicogebied, schrijft het AD.

In een artikel ‘Risicogebieden in Nederland – wat vakantiegangers moeten weten’, waarschuwt de Duitse omroep WDR nog even expliciet dat dit dus ook geldt voor ‘vakantieregio’s als Zandvoort, Texel, Egmond aan Zee, Bergen, Scheveningen, Delft en Noordwijk’. Op 26 augustus werden die waarschuwingen ook al afgegeven voor Aruba en Sint Maarten, de overzeese delen van het Nederlandse koninkrijk.

Code rood
Woensdag kondigden ook onze zuiderburen aan dat de provincies Noord- en Zuid-Holland ‘risicogebied zullen worden’. De Belgen gaan een stap verder door beide Nederlandse provincies vanaf vrijdagmiddag code rood te geven. Vanaf vanmiddag 16.00 uur gelden de provincies als risicogebied. Als je na een verblijf van minstens 48 uur van hieruit naar België reist, moet je een coronatest ondergaan en verplicht in quarantaine.

Ook de waarschuwingen van de oosterburen blijven niet zonder gevolgen. Voor reizigers die op vakantie zijn in de getroffen delen van Nederland gelden dezelfde regels als voor andere vakantiegangers in risicogebieden. Bij terugkeer naar Duitsland moeten ze thuis een coronatest doen en in quarantaine gaan. “Pas na veertien dagen of bij een negatief testresultaat mag hiervan worden afgezien”, zo luidt de toelichting. “Bovendien moet je je melden bij de Duitse gezondheidsautoriteiten in je woonplaats. “Voor wie deze quarantainevoorschriften overtreedt, dreigen onaangename boetes”, waarschuwt de WDR. Vakantiegangers die hun reis geboekt hadden naar Nederland voordat dit werd aangemerkt als risicogebied, kunnen die reizen meestal kosteloos annuleren.

De waarschuwingen van het Amerikaanse RIVM, het Center for Disease Control and Prevention, liegen er ook niet om: “Het Covid-19-risico in Nederland is hoog”, verklaart het instituut. “Als u in Nederland ziek wordt en zorg nodig hebt, kunnen de middelen schaars zijn”, zo verwittigt de belangrijkste gezondheidsinstantie de Amerikanen. Het CDC raadt reizigers daarom aan om ‘alle niet-essentiële internationale reizen naar Nederland te vermijden’. De Britten raden reizen naar Nederland eveneens af, al mag je er van de Britse autoriteiten wél blijven als je er al bent.

De Europese voorman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Hans Kluge pleitte gisteren voor een ‘wake-upcall’, nadat er in Europa 300.000 infecties zijn gemeld in één week tijd. Daarmee overschrijdt het aantal geconstateerde besmettingen de eerste piek van het coronavirus in maart. Al was er destijds wel sprake van een groter tekort aan tests, waardoor lang niet iedereen die ziek werd ook officieel de boeken in ging als coronapatiënt. Maar, zo waarschuwde Kluge, “De cijfers laten ook een alarmerende mate van verspreiding van het virus zien in de regio.’’ Kluge besluit: ,,Deze cijfers moeten ons allemaal wakker schudden.”

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Voetbalwedstrijd Duitsland eindigt 37-0 vanwege social distancing

Rutte : Het urgentie gevoel over het coronavirus moet terugkeren