in

De situatie is niet veel langer houdbaar : Zorg smeekt burgers om hulp

“In een spoedcursus van een week, de Nationale Zorgklas, kunnen we mensen snel klaarstomen om te helpen bij de verzorging,” aldus woordvoerder Eric Bosman van ActiZ, die benadrukt dat de oproep ook is bedoeld voor burgers. “Daarnaast roepen we iedereen op om te kijken of je iets voor kwetsbare ouderen of chronisch zieken in je eigen omgeving kunt doen.”

Er is momenteel een groot personeelstekort in de ouderenzorg. Zorgorganisaties hebben alle extra handen nodig en iedereen van gepensioneerden, tot studenten, worden opgeroepen zich te melden.

Tijdens de eerste golf hebben bijna 20 duizend Nederlanders zich aangemeld via Extrahandenvoordezorg.nl, maar nu, tijdens de tweede golf lijkt het alsof zorginstellingen er alleen voor staan, “Op dit moment zijn wij druk bezig om iedereen weer te benaderen met de vraag of zij beschikbaar zijn.” zegt woordvoerder Arjan Huijsmans van Extra handen voor de zorg.

“Tussen maart en juni hebben we een kleine 8000 mensen voorgesteld aan een zorgorganisatie. Dit najaar hebben pas rond de 2500 mensen aangegeven dat ze beschikbaar zijn.”

Zorgorganisaties hopen op steun van een ander hoek, personeel uit sectoren die momenteel zo goed als platliggen, zoals de horeca of catering.

Maar het gaat niet alleen maar extra ‘handen’, de zorginstellingen voelen zich alleen en in de steek gelaten. Ze missen morele steun van de samenleving. “Het collectieve gevoel van saamhorigheid heeft plaatsgemaakt voor discussie en polarisatie.” aldus bestuursvoorzitter Hans Huizer van de Rotterdamse ouderenzorgorganisatie Laurens.

“Tijdens de eerste golf werden onze verpleeghuizen overladen met fruitmanden, taarten en optredens. Nu is het stil.” ook benadrukt Huizer dat zorgpersoneel juist nu alle steun nodig heeft, “Moegestreden staan zij elke dag weer aan het front om deze crisis voor ons allemaal te bestrijden. Juist nu is alle steun welkom.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

EU bereikt akkoord over distributieproces voor vaccins

Crisisbesprekingen bij KLM : Overheidssteun in gevaar