in ,

De overheid geeft tips over huisbezoek en etentje met één gast

De Nederlandse overheid heeft op sociale media voor hilariteit gezorgd met een reeks webpagina’s die de bevolking vertellen hoe ze in corona-tijden veilig kunnen omgaan met huisbezoeken.

‘Wij doen het zo’ suggereert hoe mensen kunnen omgaan met verjaardagsfeestjes als je maar één gast mag uitnodigen, hoe je opa of oma kunt bezoeken, of een etentje voor één gast kunt geven.

Maar het heeft kritiek gekregen op sociale media vanwege de zogenaamde ‘Jip & Janneke’-stijl, een verwijzing naar een populaire reeks kinderboeken, en voor suggesties zoals het plaatsen van een feestpakket voor vrienden met een hoorn, papieren hoed en confetti, voor een verjaardag-videoconferentie.

Rob de Waard, een Twitter-commentator, vroeg zich af of het al 1 april was, terwijl anderen nieuwsgierig waren naar waarom mensen werd verteld hoe ze hun gezichten moesten rangschikken (“maak een open, nieuwsgierige gezichtsuitdrukking”) wanneer ze iemand bezoeken die moeilijke tijden doormaakt.

Uit angst voor de ‘Engelse variant’ van het coronavirus, B117, heeft de regering woensdag de huidige lockdown aangescherpt door gasten thuis te beperken tot één per dag, en vanaf zaterdag wordt er een avondklok ingezet tussen 21 uur en 04:30. Huisbezoeken zouden verantwoordelijk zijn voor bijna een kwart van de besmettingen sinds 31 augustus vorig jaar.

De nieuwe website staat sinds de persconferentie van woensdag online.

Onder, iemand uitnodigen voor een etentje, stelt de overheid eerst voor, “Zorg ervoor dat je de maaltijd goed klaarmaakt.” Sauzen horen in individuele serveerpotten, iedereen krijgt een persoonlijke zeep en je moet ervoor zorgen dat mensen niet dezelfde bestek of glazen gebruiken.

Bij een bezoek aan de grootouders is het meest in het oog springende advies dat je, zelfs als ze gehoorproblemen hebben, niet luid moet praten “omdat dit het risico op infectie vergroot.” De overheid adviseert sowieso om een gezichtsmasker te dragen en bordspelletjes te spelen met slechts één persoon die de stukjes aanraakt, en “gebruik een notitieboekje en pen als je opa of oma iets wilt vragen”.

Ondertussen adviseren Nederlandse ambtenaren bij het vieren van een verjaardag, je vrienden een feestpakket met drankjes, snacks en de allerbelangrijkste papieren hoed, feesthoorn en confetti te sturen, en dan samen online te vieren. “Voor een leuke interactie kun je een online quiz of escape room spelen”, wordt er toegevoegd.

Het advies als je verkouden bent (of waarschijnlijk ook als je dit allemaal niet aankunt), is om te annuleren.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

KLM schrapt nog eens 800 tot 1.000 banen

Meer steun voor bedrijven en kunst & cultuur