in ,

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met bijna 6%

Ondanks alle overheidssteun zal de Nederlandse economie dit jaar toch krimpen met 5,7 procent, aldus economen van de Rabobank op maandag in een nieuwe kwartaalupdate.

“De relatief milde lockdown veroorzaakte in de eerste helft van het jaar een kleinere krimp dan in andere landen van de EU.” aldus de economen. Maar hoewel de hulppakketten van de regering de pijn hebben verlicht, hebben ze, volgens de economen, een diepe recessie niet kunnen voorkomen.

Nu de lockdown is versoepeld, zullen sommige sectoren beginnen te herstellen, maar een bijkomend probleem in de tweede helft van het jaar is “de stijging van de werkloosheid en de sombere vooruitzichten voor de export”, aldus het rapport.

De economen verwachten dat de werkloosheid tegen het einde van het jaar nog meer zal stijgen drie procent naar zeven procent met reorganisaties en faillissementen voor de tweede helft van het jaar. En door de problemen waarmee de belangrijkste handelspartners van Nederland worden geconfronteerd, zal de export van goederen en diensten met zeven procent krimpen.

Desalniettemin zeggen de economen van de Rabobank dat niet alle sectoren van de Nederlandse economie zijn getroffen door de ‘intelligente lockdown’ en dat de Nederlandse economie er goed voor stond voordat de pandemie uitbrak.

Ze verwachten een grotere verlies in de Franse, Italiaanse en Britse economie dit jaar met een krimping van minstens tien procent en 13 procent in Spanje. Maar, al verwachten de economen een grotere krimp in deze landen, ook wordt er verwacht dat deze landen sneller zullen herstellen. Er wordt geschat dat de Nederlandse economische volgend jaar een groei zal zien van 2,9 procent, maar zeggen dat dit in Frankrijk, Italië en Spanje maar liefst 7 tot 8 procent zal zijn.

Alle schattingen over de impact van het coronavirus in Nederland en de rest van de EU zijn nog steeds onderhevig aan grote onzekerheden, “Met nieuwe medische, politieke en maatschappelijke ontwikkelingen zijn zowel slechtere als betere resultaten denkbaar.” aldus het Rabobank-rapport.

Als de prognose van de Rabobank uitkomt, zou dit de grootste dip in Nederland in 100 jaar zijn.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vrouw met hoofddoek op bezoek in Uitgeest en wordt bestempeld als ‘gevaarlijk’

Tourbussen zullen zich niet aan de coronaregels houden