in ,

De Nederlandse economie krimpt dit jaar met 5%

Deze krimp wordt gevolgd door een groei van drie procent in 2021, aldus het CPB in zijn zomervoorspellingen, die de basis vormen voor de bestedingsplannen van het kabinet voor volgend jaar.

De werkloosheid zal volgens de nieuwe cijfers van het CPB, oplopen tot zeven procent in 2021.

De projecties zijn gebaseerd op beleid tot eind juli en gaan er dus vanuit dat het beleid van de overheid op het gebied van financiële steun in oktober niet zal worden voortgezet.

Een nieuwe vorm van ondersteuning is echter zeer waarschijnlijk. Premier Mark Rutte zei vorige week dat het kabinet ‘heel goed’ nadenkt over wat een derde pakket aan maatregelen zou moeten omvatten en minister van Financiën, Wopke Hoekstra, zei dat een derde pakket er ‘anders’ uit zou zien dan het vorige.

Mochten er weer grootschalige fysieke contactbeperkingen worden ingevoerd, dan zal de economie in 2021 verder krimpen en loopt de werkloosheid op tot 10 procent, aldus het CPB.

Vorige week zei het landelijk statistiekbureau CBS dat de Nederlandse economie in het tweede kwartaal van dit jaar met een ‘ongekende’ 8,5 procent is gekrompen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ongeveer de helft van de recorddaling is te wijten aan de daling van de consumentenbestedingen met 10,4 procent, aldus het CBS.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Totale lockdown in Nederland is een kwestie van tijd

Mondmaskers op werkvloer in Frankrijk