in

De mondkapjesplicht is niet van toepassing op kerken

Het kabinet heeft geen plannen om de mondkapjesplicht uit te breiden naar kerken, synagogen en moskeeën wanneer de nieuwe wet volgende maand wordt ingevoerd, zo zegt minister van Justitie, Ferd Grapperhaus in antwoord op vragen van parlementsleden.

Kamerleden zeggen verbaasd te zijn dat mondkapjes vanaf 1 december in bioscopen, bibliotheken en musea verplicht worden, maar niet in gebedshuizen. De vrijstelling werd vorige week duidelijk toen de regering meer details publiceerde over de introductie van verplichte mondmaskers.

Grapperhaus vertelde parlementsleden dat religieuze gebouwen niet als speciale gevallen worden aangemerkt, meldt NOS. “De vrijstelling geldt voor alle plaatsen die privé zijn, en dat geldt ook voor kerken en moskeeën”, aldus Gapperhaus. Mondkapjes zijn ook niet nodig in kantoren of clubgebouwen, voegde de minister toe.

Bovendien, zei de minister, “vereisen de meeste kerken, moskeeën en synagogen al dat aanbidders een masker dragen.” 

De kwestie van mondkapjes in kerken kwam vorige week aan de orde toen premier Mark Rutte tegen verslaggevers zei dat hij ‘geen idee’ had waarom ze niet onder de nieuwe verordening vielen. “Ik ga het voor je uitzoeken”, zei Rutte.

Vorige maand werd kerken verteld om het aantal aanbidders te beperken tot 30, zoveel mogelijk diensten online te houden en zingen te verbieden om te voldoen aan nieuwe coronamaatregelen.

De boodschap volgde op de ophef over het bijbelgordeldorp Staphorst in Overijssel, waar de plaatselijke protestantse kerk drie diensten hield voor maximaal 600 personen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Frankrijk wil Moslimkinderen in het land registreren met ID-nummers

Versoepeling van coronamaatregelen in Frankrijk : Lockdown wordt opgeheven en Kerst gaat door