in ,

De levensverwachting voor Nederlanders daalt

De nieuwe cijfers, waarin de effecten van coronavirus op de levensverwachting niet zijn meegerekend, voorspellen dat baby’s geboren in 2021 nu een jaar minder te leven hebben. Voor vrouwen is de gemiddelde leeftijd 92 jaar en voor mannen 89 jaar.

Dit betekent dat pensioenfondsen en verzekeraars, die op deze cijfers vertrouwen om toekomstige geldstromen te bepalen, minder reserves nodig zullen hebben omdat de tijd dat mensen hun pensioen opnemen waarschijnlijk korter zal zijn. Pensioenfondsen zouden hun dekkingsgraad met circa twee procentpunt kunnen zien stijgen.

Dat is goed nieuws voor een aantal pensioenfondsen, die naar verwachting aan het eind van het jaar onder de 90 procent dekkingsgraad zullen zakken, en daardoor de pensioenen zouden moeten verlagen. Op basis van de nieuwe voorspellingen hoeven ze dat nu misschien niet te doen.

De belangrijkste reden voor de daling is een aanpassing van het model van AG, waardoor de levensverwachting van Nederlandse vrouwen nu onder het Europese gemiddelde ligt. De griepepidemie van 2018, die ongewoon ernstig was en het leven heeft gekost van bijna 10 duizend slachtoffers, speelt ook een rol. “De effecten van het coronavirus zijn nog te onduidelijk om rekening mee te houden.” aldus de actuarissen.

Ook de AOW-leeftijd, die in 2024 stijgt naar 67 jaar, zou kunnen worden beïnvloed door de nieuwe cijfers, maar wordt bepaald door cijfers over de levensverwachting van het CBS en deze worden pas later dit jaar gepubliceerd, zo schrijft het Financieele Dagblad.

De AG weet niet zeker of de daling van de levensverwachting doorzet en of het coronavirus de daling zal versterken. “Veel hangt af van hoe snel een vaccin kan worden ontwikkeld en wat de langetermijngevolgen zijn voor de gezondheid van ex-patiënten.” zegt actuaris, Marco van Winden, in de krant.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Kuzu : Griekenland mag niet in oorlog met Turkije, met Nederlands belastinggeld!

Sterkste stijging in WOZ-waarde sinds jaren