in ,

De GGD negeerde privacy problemen van het IT-systeem

De lekken in de systemen van de regionale GGD’s voor het opsporen en traceren van mensen met het coronavirus of het registreren van degenen die zijn getest, waren maanden geleden al bekend bij de autoriteiten, maar ze hebben niet gehandeld, volgens een bericht van RTL Nieuws.

Bovendien werden zorgen over privacy die door mensen die in de systemen waren geuit, genegeerd of weggewuifd door mensen in gezagsposities, zegt RTL in hun laatste rapport over het schandaal.

De omroep heeft tientallen mensen gesproken die betrokken waren bij het plannen van testen of het opsporen van contacten sinds het bekend is gemaakt dat twee callcentermedewerkers zijn gearresteerd voor het online verkopen van privé-informatie.

De belangrijkste kritiek komt voort uit het feit dat GGD medewerkers gratis toegang hebben tot het systeem, en dus informatie over miljoenen mensen. Werknemers maken zich ook zorgen over het gebrek aan toezicht en de massale tewerkstelling van buitenstaanders die ook toegang hebben tot de gegevens.

Een woordvoerder van de GGD zegt de claims niet te erkennen.

Eerder deze week zei minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, dat medewerkers alleen toegang hadden tot de ‘noodzakelijke’ gegevens, maar bronnen van RTL betwisten dat.

“Ik had toegang tot de systemen in allerlei andere gezondheidsraden, wat ik niet had mogen doen”, zegt een persoon. ‘Iedereen zoekt zijn vrienden, familie en beroemde mensen op, en tot voor kort kon je door op, exporteren, te drukken alle informatie krijgen. Het verbaast me helemaal niet dat mensen privé-informatie verkopen.”

Bovendien zouden medewerkers informatie uitwisselen via Whatsapp, of opslaan via Google of iCloud, meldt RTL.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

AstraZeneca kan vaccin vertragingen niet oplossen

Foutje : Inwoner van Lansingerland per ongeluk gevaccineerd