in

De EU wil buurlanden helpen aan coronavaccins

13 EU-landen roepen op om de toegang van oostelijke buurlanden tot coronavaccins te vergemakkelijken.

De EU onderzoekt manieren om buurlanden te ondersteunen bij hun inspanningen om coronavaccins te krijgen, aldus de woordvoerder van de Europese Commissie voor het nabuurschapsbeleid.

Ana Pisonero Hernandez bevestigt dat de Europese Commissie woensdag een brief heeft ontvangen van dertien EU-landen waarin wordt opgeroepen om de toegang tot coronavaccins naar een grotere groep buurlanden te vergemakkelijken.

De ondertekende landen, Bulgarije, Kroatië, Tsjechië, Denemarken, Estland, Finland, Hongarije, Letland, Litouwen, Polen, Roemenië, Slowakije en Zweden, verwelkomen de huidige inspanningen van de EU om de toegang van de westelijke Balkanstaten tot vaccins te vergemakkelijken.

“Tegelijkertijd zijn wij van mening dat de EU verder moet gaan dan de huidige initiatieven en soortgelijke aandacht, en steun moet geven aan andere EU-buurlanden, de landen van het Oostelijk Partnerschap, als ze dat willen”, aldus de brief.

Het Oostelijk Partnerschap is een gezamenlijk initiatief dat tot doel heeft de banden tussen de EU-lidstaten en de zes oostelijke buurlanden te versterken, Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland, Georgië, Moldavië en Oekraïne.

“We kijken hoe we onze Westelijke Balkan buren, en onze directe omgeving in het oosten, en zelfs het zuiden verder kunnen helpen”, aldus Hernandez.

Ze benadrukte dat naast de EU-landen en instellingen, ook andere internationale financiële organisaties bij het programma betrokken kunnen zijn.

De EU, die 450 miljoen inwoners telt, heeft met zes vaccinproducenten afspraken gemaakt om ongeveer 2 miljard vaccindoses te kopen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Meer kinderen werden emotioneel verwaarloosd tijdens de eerste lockdown

Grootste CAO-loonstijging sinds 2008