in ,

De EU vraagt om een onafhankelijke onderzoek naar oorsprong Covid-19

De EU zal tijdens de Wereldgezondheidsvergadering van de WHO een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van de coronaviruspandemie voorstellen, bevestigde de woordvoerder van het blok buitenlandse zaken op dinsdag.

“Een grondig begrip van de epidemiologie van de pandemie van het coronavirus is essentieel voor de overheid om weloverwogen beslissingen te nemen.” aldus Virginie Battu-Henriksson aan Anadolu Agency.

EU-diplomaten werken momenteel aan een ontwerpresolutie die op 18 mei door de vergadering moet worden aangenomen. Het document roept op tot een onafhankelijke evaluatie van de lessen die zijn getrokken uit de wereldwijde gezondheidscrisis om de internationale gemeenschap voor te bereiden op toekomstige uitdagingen.

Volgens Battu-Henriksson is het voorstel, dat het belang benadrukt van een “multilaterale reactie met wereldwijde solidariteit en coördinatie”, verwelkomd door andere WHO-diplomaten en NGO’s. De onderhandelingen zullen deze week worden voortgezet.

Ondertussen sprak Josep Borrell, chef van het buitenlands beleid van de EU, met het Franse Le Journal de Dimanche over het belang van een onafhankelijk onderzoek, “De sonde moet opzij gaan van het slagveld tussen China en de Verenigde Staten, die elkaar de schuld geven van de gebeurtenissen in een poging die hun rivaliteit alleen maar heeft verergerd.”

Vorige maand zei de Amerikaanse president Donald Trump dat hij de financiering van het land voor de Wereldgezondheidsorganisatie zou opschorten en beschuldigde hij het VN van verkeerd managen en het verdoezelen van de uitbraak als gevolg van Chinese druk.

De betrekkingen tussen de Verenigde Staten en China zijn dramatisch verslechterd sinds de beschuldigingen en het brandmerk van COVID-19 van Trump als ‘het Chinese virus’, een beweging die volgens zijn critici naar racisme riekt.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Meeste basisscholen gaan meteen hele dag open

Hoofd van Europese Commissie bedankt Turkse president voor steun