in

De Efteling gaat personages bijwerken na kritiek over racistische stereotypering

Het populairste pretpark van Nederland heeft woensdag laten weten dat het de weergave van sommige van zijn controversiële Afrikaanse en Aziatische karakters moet herzien om “beter aan te sluiten bij de huidige normen”.

De rit op het carnavalsfestival van de Efteling wordt afgesloten voor een periode van drie maanden vanwege een technische update. De Efteling zal gebruik maken van deze gelegenheid om hun animatronics die bekritiseerd zijn voor geel gezicht en zwarte gezichtsstereotypen, nieuw leven in te blazen.

“Dit betekent dat de Afrikaanse figuren hun neusringen verliezen en gekleed gaan in traditionele Afrikaanse kostuums, terwijl de Aziatische poppen meer natuurlijke ogen en tanden zullen krijgen.” vertelde een woordvoerster aan de omroep NOS.

De attractie Carnaval Festival is gebaseerd op een reis rond de wereld en heeft wel vaker kritiek getrokken, “Internationale bezoekers die ‘niet opgegroeid waren met deze attractie’ waren bijzonder vocaal.” zei woordvoerster Femke van Es tegen de NOS.

“De attractie is toe te schrijven aan een technische revisie en dit heeft de juiste gelegenheid geboden om de Afrikaanse en Aziatische scènes opnieuw te bedenken.” aldus Van Es. Het totale renovatieproject gaat naar schatting 3 miljoen euro kosten.

Er zijn nog geen plannen gemaakt om de Monsieur Cannibale-attractie te vernieuwen, waarbij bezoekers in een kookpot zitten met een zogenoemde kannibaal in stereotiepe kleding. “Die attractie is 31 jaar oud en wanneer het opkomt voor een refit, zullen aanpassingen aan het personage zeker worden overwogen.” zei Van Es.

Niet Racistisch

Hans Siebers, professor op Universiteit in Tilburg, vertelde de AD dat de animatronics niet per se racistisch zijn.

“Net als Zwarte Piet hebben deze poppen geen inherente betekenis.” zei hij tegen de AD, “Een Afrikaanse pop met een ring door zijn neus is niet noodzakelijk beledigend of pijnlijk. Hier worden geen problemen mee opgelost. Eerst moest Zwarte Piet lijden en nu de Efteling-poppen. Wie is de volgende, het carnaval zelf?”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Turkse bedrijf produceert een straling blokkerend röntgenscanner

‘God wilde dat Trump president zou worden’