in ,

De economische impact van het coronavirus zal volgend jaar toeslaan

Steunmaatregelen van de overheid worden dan afgebouwd, in de hoop dat een vaccin het normale leven naar Nederland zal laten terugkeren. En dit, zeggen experts, “is wanneer de echte impact zal worden gevoeld”.

In totaal hebben 102 bancaire, juridische en beleggingsexperts deelgenomen aan een onderzoek naar de waarschijnlijke impact van de crisis, uitgevoerd door adviesbureau PwC en onderzoekers van de Universiteit Leiden. 47 procent van hen verwacht volgend jaar een stijging van het aantal faillissementen in april, mei en juni, meldt de Telegraaf.

Een derde van de ondervraagde experts verwacht ook dat het aantal bedrijven met bijzondere bancaire maatregelen in het tweede kwartaal een maximum zal hebben bereikt, met name in de horeca.

Tweederde van de ondervraagde experts zegt dat de coronamaatregelen de oorzaak zijn van de faillissementen, 15 procent zegt het gebrek aan financiering en 11 procent zegt dat slecht management achter de problemen zit.

Ondernemers die nu ‘in slaap gesust’ zijn door alle steun, lopen de meeste kans om in de problemen te komen, zegt Edwin van Wijngaarden, partner bij PwC en een van de samenstellers van het eindrapport.

“Ze bouwen nu meer schulden op door belastinguitstel, uitgestelde aflossingen en nieuwe financiering”, zegt hij. “De vraag is of je die schulden ook in de toekomst kunt afbetalen. Thuiswerken en online winkelen zullen bijvoorbeeld de omstandigheden veranderen waarin veel bedrijven gewend zijn te opereren.”

Dit jaar zijn er minder bedrijven failliet gegaan dan in voorgaande jaren, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In de eerste 46 weken van het jaar zijn 2900 bedrijven failliet gegaan, 417 minder dan in dezelfde periode in 2019.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt tot onder de 2000

Duitse dokter aangehouden voor doden van coronapatiënten