in ,

“De Belastingdienst handelde discriminerend.”

NLD-20040304-AMSTERDAM: Belastingdienst/Amsterdam aan de Kingsfordweg in Amsterdam.ANPFOTO COR MULDER

“Door gegevens over nationaliteit onnodig op te nemen in allerlei systemen, handelde de Belastingdienst discriminerend. Voor het recht op kinderopvangtoeslag maakt het namelijk niet uit welke nationaliteit iemand heeft, alleen of diegene rechtmatig in Nederland verblijft.” aldus de Autoriteit Persoonsgegevens, die na onderzoek kan bevestigen dat Belastingdienst onterecht onderscheid heeft gemaakt op basis van nationaliteit.

De Belastingdienst had de gegevens over de dubbele nationaliteit in januari 2014 moeten wissen, “Maar in mei 2018 stonden in totaal nog 1,4 miljoen mensen met een dubbele nationaliteit geregistreerd in systemen van de Belastingdienst.” zo schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens, die in het najaar sancties kan opleggen. Minister van Financiën Wopke Hoekstra heeft nog niet gereageerd op het onderzoek.

De Autoriteit Persoonsgegevens zijn een onderzoek gestart naar aanleiding van twee klachten die binnenkwamen over over mogelijk etnisch profileren. Het onderzoek heeft ruim een jaar geduurd en richtte zich voornamelijk op gebruik van de tweede nationaliteit door de Belastingdienst.

Er waren veel eerder tekenen dat alles niet helemaal klopte aan de werkwijze van de Belastingdienst en de eerste klacht kwam toen een paar jaar geleden, in één klap van de helft van de ouders de toeslag werd ingetrokken bij een opvang in Almere. En deze ouders hadden allemaal een niet-Nederlands achtergrond. Nederlandse ouders bleven hun kinderopvangtoeslag gewoon ontvangen.

De tweede klacht gaat om een gastouderbureau in Eindhoven. Alle toeslagen van de ouders werden in 2014 stopgezet zonder uitleg of een verklaring waarom. Ook hier ging het om ouders met een niet- Nederlands achtergrond.

“Meerdere malen zijn we op het verkeerde been gezet. Het was duwen, trekken en sleuren. We moesten de Belastingdienst wijzen op de gevolgen van niet meewerken.” aldus Aleid Wolfsen, voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

‘Liefdesvisa’ voor koppels van lange afstandsrelaties

Vanaf 20 juli mondmaskers verplicht in Frankrijk