in

De avondklok moet per direct worden opgeheven

De avondklok heeft voor meer zorgen gezorgd dan oplossingen in Nederland. De eerste week waren er alleen maar rellen en in het kabinet is er ook een kloof tussen partijen die voor de avondklok zijn en partijen die het zien als een belemmering van onze vrijheid, maar het lijkt erop dat ook de voorzieningenrechter in Den Haag vindt dat de avondklok per direct moet worden opgeheven.

De avondklok is ingesteld op basis van een noodwet, dat houdt in dat het kabinet zonder overleg met Tweede en Eerste Kamer regels mag invoeren, maar wel alleen in noodgevallen. De rechtbank concludeert dat de avondklok geen noodsituatie is geweest, “zoals het geval is bij een dijkdoorbraak”.

De avondklok zal per direct worden opgeheven. Een hoger beroep in de zaak is wel mogelijk, maar het intrekken van de regel zal daardoor niet worden uitgesteld.

De rechtbank heeft geoordeeld dat het invoeren van de avondklok onwettig was, omdat er geen sprake was van een noodsituatie. Dat bleek onder andere uit het feit dat er voorafgaand het invoeren van de avondklok, al over werd gesproken. Dan is er geen sprake meer van ‘superspoed’, aldus de woordvoerder van de rechtbank.

“De rechter heeft meegewogen dat er sprake is van een pandemie, dat er sprake is van een virus dat ook muteert, en de grote druk op de zorg. Het is een tijd van grote zorgen en moeilijke beslissingen. Maar ook, en juist de ingrijpende, maatregelen, zoals de avondklok, moeten op een goede wet gebaseerd zijn”, aldus de woordvoerder.

De avondklok werd op 23 januari ingesteld en was bedoeld om verdere verspreiding van het coronavirus in te dammen. Wie tussen 21 uur en 04:30 uur buiten was zonder een geldig reden, kon een boete verwachten van 95 euro.

De avondklok werd verlengd tot zeker 2 maart en op 23 februari zouden de coronamaatregelen, die momenteel actief zijn, opnieuw worden geëvalueerd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Gebroken polsen en heupen : 40.000 ijsgerelateerde verwondingen

Mark Rutte dringt aan : Houd u aan de avondklok