in

De avondklok blijft nog zeker tot vrijdag van kracht

De avondklok blijft van kracht tot en met vrijdag, wanneer het hof in hoger beroep de verdiensten zal beoordelen tijdens een formele hoorzitting, oordeelden rechters in Den Haag dinsdagavond.

Auction Legal Judge Gavel Justice Law Hammer

Het vonnis, dat kort voor 21 uur werd uitgesproken, kwam na urenlang juridisch gekibbel, waarin tegenstanders van het uitgaansverbod probeerden de rechters te ontslaan wegens vooringenomenheid.

Dinsdagochtend oordeelde de rechtbank in Den Haag dat de avondklok illegaal was vanwege de impact op de bewegingsvrijheid. De regering ging echter onmiddellijk in beroep en vroeg een spoedrechtbank om de avondklok te handhaven totdat de rechters van het hof van beroep de kans hadden gehad om de zaak nader te bekijken. Die hoorzitting vindt vrijdag plaats.

De zaak is aangespannen door Viruswaarheid, een campagnegroep die zich verzet tegen de coronaregels en eerder zaken heeft aangevochten om beperkingen op te heffen.

In zijn uitspraak stelt de rechtbank dat de belangen van de staat belangrijker zijn dan die van de protestgroep. De belangen van Viruswaarheid zijn beperkt tot enkele dagen. “Het belang van de staat is het voorkomen van een jojo-effect”, stelt de rechtbank in zijn uitspraak.

Overheidsadviseur Jaap van Dissel, voorzitter van het Outbreak Management Team, zei tijdens de uitspraak van de rechtbank dat het cruciaal is om de avondklok te handhaven.

De situatie in Nederland is momenteel ‘fragiel’, zei hij. “De introductie van de avondklok en de vermindering van het aantal bezoekers aan privéwoningen tot één in 24 uur hebben een impact op het besmettingspercentage”, aldus van Dissel.

“Het effect lijkt misschien klein, maar we hebben het over exponentiële groei”, voegt hij toe. “Het weerhoudt ons ervan om nog honderden zaken te behandelen.”

Mark Rutte
Premier Mark Rutte deed eerder een beroep op iedereen om zich aan de avondklok te houden, terwijl de juridische situatie wordt opgehelderd. “We blijven ons grote zorgen maken over de, ‘Britse’ variant en de avondklok is ingevoerd om ervoor te zorgen dat het besmettingspercentage niet weer omhoog gaat”, zei Rutte. “We hebben de avondklok echt nodig”.

De nationale politie zei eerder dat ze de situatie zouden blijven volgen en zouden ingrijpen, zelfs als de rechtbank oordeelde dat het uitgaansverbod moest worden opgeschort.

“Met een groep op straat rondhangen of een feestje houden is niet toegestaan, wat de uitspraak ook moge zijn”, aldus een woordvoerder. “We houden groepen of mensen die te dicht bij elkaar staan goed in de gaten.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Moskee in Frankrijk opent deur voor daklozen

RIVM : 630.000 mensen ingeënt met coronavaccin