in

Daling in coronabesmettingen, maar stijging in gemuteerde versie van het virus

Het RIVM heeft in de 24 uur tot zaterdagochtend, 5360 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd, meer dan 700 minder dan het totaal van vrijdag en onder het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen.

Ook het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis blijft dalen, zaterdagochtend werden er 2365 geregistreerd, van wie 671 op de intensive care.

In een ziekenhuis in het Zeeuwse Goes, en bij een verzorgingstehuis voor lichamelijk gehandicapten in Gelderland zijn echter nieuwe gevallen gevonden van de zeer besmettelijke variant van het virus die voor het eerst in Groot-Brittannië werd geïdentificeerd.

In totaal zijn er momenteel, iets meer dan 200 gevallen van de B117-variant van het virus, in Nederland bekend.

Een bron vertelt het AD dat slechts in een klein deel van de gevallen een directe link met Groot-Brittannië is gevonden, waardoor de vrees ontstaat dat het zich in Nederland al sneller verspreidt.

Er is ook één geval van de zogenaamde Zuid-Afrikaanse variant van het virus gevonden in Nederland en geen spoor van de twee andere mutante stammen die in Brazilië en Japan zijn geïdentificeerd.

Gezondheidszorgdeskundigen hebben al gezegd dat ze zich grote zorgen maken dat de nieuwe soort de dominante in Nederland kan worden, waardoor de druk op het zorgstelsel aanzienlijk zou toenemen.

Hoofd acute zorg, Ernst Kuipers, roept de regering op om nieuwe maatregelen te nemen om het sociale contact verder te verminderen. Een avondklok wordt gezien als de meest effectieve manier, maar er is volgens het AD nog geen meerderheid in het parlement voor zo’n vergaande stap.

De toename van het aantal B117-gevallen maakt het ook onwaarschijnlijk dat scholen op 25 januari heropenen, zoals de regering heeft gesuggereerd.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Duitse CDU kiest opvolger Angela Merkel

Wereldgezondheidsorganisatie oordeelt tegen vaccinpaspoorten