in

Cruiseschip in nood voor kust Noorwegen

Een cruiseschip met ongeveer 1300 opvarenden is in de problemen gekomen voor de kust van Noorwegen. De autoriteiten zetten onder meer helikopters in om mensen van boord te halen. Ook een vrachtschip is in de problemen geraakt.

Het schip Viking Sky had motorpech en dreef richting land. De bemanning verstuurde daarom een noodsignaal. Het vaartuig heeft inmiddels weer een motor kunnen opstarten en ligt voor anker op zo’n 2 kilometer van de kust, zegt de maritieme reddingsdienst. Het zou niet meer ongecontroleerd ronddrijven.

De evacuatie van opvarenden wordt gehinderd door het slechte weer. De golven zijn zes tot acht meter hoog en het waait hard.

De reddingsdienst zegt dat meerdere vaartuigen en vier helikopters zijn opgetrommeld voor de reddingsoperatie. Ook zijn op land opvanglocaties in gereedheid gebracht. „Als we iedereen moeten evacueren, gaat dat veel tijd kosten”, zegt een woordvoerder.

Passagiers worden om beurten van het dek gehaald en naar een dorp gevlogen dat ten noorden ligt van de stad Molde. De politie meldt dat tot dusver ongeveer 100 mensen zijn geëvacueerd. Negen mensen zijn met lichte verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Per helikoptervlucht kunnen vijftien tot twintig mensen worden vervoerd. De reddingsdienst meldt ook dat de opvarenden van het cruiseschip niet meer in gevaar zijn.

De Viking Sky is gebouwd in 2017 en behoort tot de vloot van Viking Ocean Cruises.

Tweede noodsignaal
In de loop van zaterdagavond werd bekend dat de Noorse kustwacht een tweede noodsignaal ontvangen heeft van een schip dat is gestrand voor de kust van Hustadvika. Volgens de Noorse politie gaat het om een vrachtschip in de buurt van het in zwaar weer verkerende cruiseschip.

Er zouden negen mensen aan boord zijn van het vrachtschip Hagland Captain. Twee helikopters zijn naar dat schip onderweg.

Dat betekent dat er een tweede reddingsactie op touw moet worden gezet. De Noorse televisiezender NRK meldde dat volgens de Noorse kustwacht het vrachtschip net als het cruiseschip met motorproblemen kampt.

Bron : De Telegraaf

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

No brexit please: al 2,5 miljoen mensen tekenen Britse petitie om in EU te blijven

Schrik bij voetbalclub nadat boze man het veld op stormt