in

Covid-19 ontdekt in twee nertshouderijen in Noord-Brabant

Het ministerie van landbouw bevestigd dat het coronavirus is ontdekt in twee nertsenhouderijen in Nederland.

De dieren werden getest nadat ze verschillende symptomen hadden ontwikkeld, waaronder ademhalingsmoeilijkheden. Ambtenaren besloten de dieren te testen nadat verschillende werknemers op de twee boerderijen ook coronavirus-symptomen hadden vertoond, hoewel ze niet op de ziekte waren getest.

De boerderijen met meer dan 20 duizend nertsen, bevinden zich in Beek en Donk en in Milheeze, beide in Noord-Brabant, het epicentrum van de Nederlandse corona-uitbraak en het hart van de Nederlandse nertsenindustrie.

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft als voorzorgsmaatregel een gebied van ongeveer 400 meter rondom elke boerderij afgesloten voor wandelaars en fietsers, terwijl het zegt dat er geen risico is dat het virus zich op mensen kan verspreiden.

Er worden echter lucht en andere monsters genomen om te controleren of het virus zich verspreidt en om er meer over te weten te komen, is tussen de dieren onderling verplaatst, “Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat huisdieren of boerderijdieren een rol spelen bij de verspreiding van Covid-19.” aldus het ministerie.

Minister van Landbouw, Carola Schouten heeft een rapportageverplichting ingevoerd voor alle nertsenhouders en dierenartsen, wat inhoudt dat verdachte ziekten bij de autoriteiten moeten worden gemeld.

Volgens de verklaring van het ministerie heeft ‘eerder onderzoek aangetoond dat fretachtige dieren zoals nertsen vatbaar zijn voor coronavirusinfecties.’

Er zijn enkele andere gevallen van coronavirus bij dieren gemeld, waaronder een tijger in New York en twee katten in Hong Kong. Volgens Wageningen Universiteit komt het coronavirus voor bij verschillende diersoorten, maar dit zijn andere stammen dan Covid-19, meestal soortspecifiek en niet zoönotisch, wat betekent dat ze niet op mensen kunnen worden overgedragen.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Corona : Dodental in Nederland staat op 4289

Democratie versus Dictatuur