in ,

Coronavirus door je mobieltje? Zo maak je hem virusschoon

Het is zeer waarschijnlijk dat we nog nooit schonere handen hebben gehad. Maar hetzelfde kan niet worden gezegd van de apparaten die we onmiddellijk na het afwassen van al die mogelijk dodelijke bacteriën, weer in onze handen nemen.

Er zijn duizenden adviezen om onze handen te wassen en zo het coronavirus weg te houden, maar wat doen we met onze telefoons, tablets, en werkapparatuur? En wanneer heb je voor het laatst je werkcomputer, laptop, toetsenbord of muis schoongemaakt?

Een recente studie gepubliceerd in het Britse, Journal of Hospital Infection, die 22 studies analyseerde, suggereerde dat het coronavirus tot negen dagen op oppervlakken kunnen blijven bestaan. En met een eerder onderzoek concludeerden ze dat onze telefoons tien keer meer bacteriën bevatten dan een toiletbril. En met deze informatie concluderen wij dat het misschien tijd is om ook onze apparatuur, of in ieder geval onze mobiel, schoon te maken.

Zoals professor William Keevil van de Universiteit van Southampton aan de Britse krant, The Telegraph uitlegt, “Je zou je handen kunnen wassen, maar als je het scherm van je smartphone begint aan te raken en vervolgens je gezicht aanraakt, is dat een mogelijke infectieroute.”

Officieel advies van Public Health England (PHE), dat de leiding heeft over alles wat met hygiëne en het coronavirus te maken heeft in Engeland, is dat we ‘regelmatig aangeraakte objecten en oppervlakken moeten reinigen en desinfecteren met behulp van reguliere reinigingsproducten’. Hoewel PHE niet heeft aangegeven hoe vaak we dit moeten doen, wordt door academici gesuggereerd dat het beste is als we dit twee keer per dag doen.

Onderzoekers hebben gesuggereerd dat bacteriën binnen een minuut efficiënt kunnen worden geïnactiveerd door oppervlakte-desinfectieprocedures met 62-71% ethanol, 0,5% waterstofperoxide of 0,1% natriumhypochloriet. Er bestaat bezorgdheid dat het gebruik van agressieve schoonmaakproducten (zoals desinfecterende doekjes) vingerafdrukbestendige coatings op smartphoneschermen zou kunnen beschadigen. Dus wat is de oplossing?

Apple zegt dat telefoons moeten worden schoongemaakt door het apparaat uit te schakelen en een zachte, licht vochtige, pluisvrije doek te gebruiken – bijvoorbeeld een brildoek. Als u nog steeds vlekken of vegen ziet, gebruik dan een zachte, pluisvrije doek met warm zeepwater, suggereert Apple, en vermijd vocht in openingen (zoals de oplaadpoort). Het bedrijf raadt af om schoonmaakproducten of perslucht te gebruiken. Samsung Galaxy geeft vergelijkbaar advies.

Sommige studies suggereren dat we wat hardere, op alcohol gebaseerde producten nodig hebben om van virussen af te komen, misschien is het de moeite waard om aandacht te schenken aan het advies van Todd Haselton, de technologieproducteditor van CNBC. Hij beveelt aan om een goedkope schermbeschermer te kopen en vervolgens Clorox of Lysol-doekjes te gebruiken om uw smartphone schoon te maken, waarbij u ervoor zorgt dat u de zijkanten en achterkant doet, maar niet waar de poorten zitten.

Of zorg er gewoon voor dat je je handen wast nadat je je telefoon hebt aangeraakt en gebruik hem niet tijdens het eten (dit is ook de goedkoopste en simpelste oplossing).

Voor werkapparatuur kunt u reinigingsdoekjes voor computers en laptops kopen en als het gaat om openbare touchscreen-displays, moeten we natuurlijk ook behoorlijk voorzichtig zijn. Dr. Jenna Macciochi, een immunoloog aan de Universiteit van Sussex, zegt dat hoewel het gebruikelijk is dat coronavirussen worden overgedragen via hoesten of niezen, openbare aanraakschermen ook verontreiniging kunnen veroorzaken.

“Bij het aanraken van openbare schermen zou ik aanraden om handen onmiddellijk te wassen en te proberen je gezicht, inclusief ogen, niet aan te raken,” vertelde ze HuffPost UK. “Gelukkig zijn alcohol 60% plus ontsmettingsmiddelen, waterstofperoxide of bleekmiddelen gebaseerde reinigingsmiddelen effectief in het doden van coronavirussen die op oppervlakken overleven. Dus gebruik deze waar mogelijk en blijf uw handen wassen met regelmaat.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Aantal besmettingen van het Coronavirus blijft stijgen in Europa

Turkije lijkt immuun tegen het coronavirus