in

Coronavirus : “Boven de 70 wordt je niet opgenomen.”

uniform, healt care, doctor, health, hospital, medical care, medicine, ambulance, stethoscope, medical records, white coat

Winkelschappen zijn leeg maar de Nederlandse ziekenhuizen zitten vol. Sinds de uitbraak van het coronavirus kampen onze ziekenhuizen en zorginstituten met een groot probleem. Intensive cares liggen vol, terwijl de voorraad van de ziekenhuizen op raakt. Er wordt al rekening gehouden met een drastische situatie zoals in Italië, “In Italië worden mensen boven de 70 niet meer opgenomen op de intensive care.” aldus de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC).

Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care zegt dat verschillende IC’s (Intensive Cares) in Nederland al vol zitten, “In de Brabantse steden Breda en Tilburg gaat het nu hard, daar merk je dat de intensive care volloopt. Normaal gesproken leg je patiënten in isolatie, maar als de isolatie vol ligt, ga je ook andere ic-bedden gebruiken. Nu kun je ook een hele unit afsluiten voor corona.”

Dit wordt bevestigd door Hans Kuijsten medisch specialist op intensive care van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ), “IC’s in Tilburg, Breda, Oss en Uden kampen nu al met piekdrukte.”

Het RIVM meldde gisteren al een totaal van 614 bevestigde coronavirus besmetten in Nederland en Gommers maakt zich al zorgen over IC-bedden buiten Brabant, “Na het weekend verwachten wij dat de ziekenhuizen vollopen met coronapatiënten. In de regio Rotterdam-Rijnmond houden we er rekening mee dat wij dan dezelfde problemen hebben.” Gommers leidt zelf de intensive care van het Rotterdamse Erasmus MC en verwacht dat hun de volgende zijn na Brabant.

Het stijgende aantal coronapatiënten zorgt ervoor dat geplande operaties in meerdere ziekenhuizen worden afgezegd of uitgesteld. De NVIC houdt rekening met een Italiaanse horror situatie, waarbij ziekenhuizen staan voor een moeilijke keuze, “Dan maak je de keus: wie heeft er de meeste kans bij behandeling op de intensive care? Bepaalde patiënten hebben minder kans dan coronapatiënten. Dat kunnen bijvoorbeeld mensen zijn van buiten het ziekenhuis, die niet meteen gereanimeerd zijn.”

We hebben het dan over ouderen, mensen die meerdere gezondheidskwalen hebben of baby’s tot 24 weken. Deze komen dan waarschijnlijk niet in aanmerking voor de IC. Zo worden er in Italië mensen boven de 70 niet meer opgenomen op de intensive care en Gommers benadrukt nogmaals dat ook Nederland moet doorpakken, “We hebben het over leven en dood.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Hoofd van Wereld Gezondheidsorganisatie zegt dat het coronavirus ‘controleerbaar’ is

Turkije annuleert vluchten naar 9 Europese landen