in ,

Coronavaccin : Wanneer ben ik aan de beurt?

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge zei gisteren dat iedereen tot Juli, zeer zijn eerste coronavaccin zou kunnen krijgen, zolang er geen verdere vertragingen ontstaan in het leveren van de vaccins, maar wat iedereen eigenlijk wil weten is, “wanneer ben ik eigenlijk aan de beurt?”

Als we kijken naar alle data en de planning vanaf de startdatum is het duidelijk, hoe ouder je bent, hoe eerder je aan de beurt bent voor een vaccin, maar dit gebeurd niet overal in het land en dit kan verschillende redenen hebben. Een van de redenen is dat sommige groepen voorrang krijgen, zoals bijvoorbeeld zorgmedewerkers die in direct contact staan met coronapatiënten, “deze 40 duizend mensen nu vrijwel allemaal een eerste en tweede dosis van het Pfizer-vaccin gekregen”, schrijft RTL Nieuws.

Ook speelt locatie een rol in wie er waar al is gevaccineerd. Zo zijn huisartsen in Groningen bijvoorbeeld veel later gestart met vaccineren, dan huisartsen in andere provincies. Er is gekozen voor een ‘gefaseerde, regionale uitrol’, vanwege de beperkte beschikbaarheid van het AstraZeneca-vaccin.

Het AstraZeneca-vaccin wordt alleen aan mensen onder de 65 gegeven, omdat er onduidelijkheid bestaat over of 65-plussers na vaccinatie genoeg immuunstoffen aanmaken tegen corona. 65-plussers krijgen het vaccin van Moderna of Pfizer en er is onvoldoende voorraad van deze vaccins. Dus, dit betekent dat als je ouder bent dat 65, dat je misschien langer moet wachten op een prik en kan het voorkomen dat iemand van 64 als is gevaccineerd, maar jij als 65-plusser, nog niet.

En de grootste groep mensen die wachten op een vaccinatie, mensen van 16 tot 60 jaar, moeten ook nog wachten. Het is nog niet precies te zegen hoe lang je moet wachten, want de volgende groep die aan de beurt is zijn 65-plussers die niet kunnen reizen naar een priklocatie of huisarts. Deze zullen worden gevaccineerd met het Moderna-vaccin door een mobiel huisartsenteam. Het is de bedoeling dat ze in maart zullen beginnen met het vaccineren van deze mensen, maar het is nog niet zeker.

De groep 18 tot en ment 59-jarigen met een medische indicatie zouden ook in maart hun vaccinatie moeten krijgen. Het is niet duidelijk welke vaccin ze krijgen, maar het wordt één van de drie beschikbare vaccins. Het gaat hier specifiek om mensen met een hoof gezondheidsrisico. 18 tot en met 59-jarigen zonder medische zorgen zijn, volgens de planning, in mei aan de beurt. Ook hier telt van oud naar jong, dus wordt er gestart met de 50 tot 59-jarigen.

Hoe snel het daarna zal gaan hangt af aan de levering van vaccins. Volgens een schatting van het ministerie van Volksgezondheid voor de komende maanden zitten we eind juni op 21 miljoen leveringen en rond die tijd zouden 18 miljoen vaccinaties zijn gezet.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Opiniepeiling : 15 partijen kunnen een zetel krijgen in volgende Kabinet

Duitsland geeft groen licht voor AstraZeneca-vaccins voor 65-plussers