in

Coronarellen blijven doorgaan in het hele land

Kamerleden, ministers en lokale burgemeesters hebben de rellen van maandagavond in dorpen en steden in heel Nederland veroordeeld en beschreven als ‘schaamteloos’ en het werk van vandalen.

Zo’n 184 mensen werden gearresteerd tijdens een derde nacht van rellen door het hele land, wat volgens commentatoren weinig te maken had met protesten tegen de avondklok. De vernietiging bracht minister Ferd Grapperhaus van Justitie ertoe om te zeggen dat mensen die tijdens de rellen zijn gearresteerd, zwaardere juridische gevolgen zullen ondergaan, en niet alleen een boete van 95 euro voor het negeren van de coronamaatregelen.

“Schaamteloze dieven, wat kan ik nog meer zeggen”, zei burgemeester Achmed Aboutaleb van Rotterdam, nadat jeugdbendes winkels hadden geplunderd en de politie hadden aangevallen. “Ik moest dreigen traangas te gebruiken, wat een verreikende maatregel is, en iets wat ik in mijn carrière als burgemeester nooit heb hoeven doen”, aldus Aboutaleb.

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem, zei dat iedereen graag verlost zou willen worden van de coronamaatregelen, “Maar dat geeft niemand het recht om in een bende door de stad te trekken, dingen in brand te steken, vuurwerk af te steken en eigendommen te vernielen”, zei hij.

Ook Kamerleden uitten hun woede. “Het plunderen van winkels gebeurde in andere landen, niet hier, niet in ons land”, aldus christendemocratisch parlementslid, Wytske Postma.

“Het maakt niet uit hoeveel ik tegen de avondklok ben, dit is geen vergunning om oproer te maken, andermans eigendommen te beschadigen en winkels te plunderen”, zei Denk-parlementslid, Tunahan Kuzu.

Op straat waren veldslagen gevoerd tussen politie en relschoppers en de Nederlandse politiebond heeft laten weten dat haar leden al 40 jaar niet met dergelijk geweld waren geconfronteerd.

Criminoloog Henk Ferwerda zei dat de weekendrellen misschien begonnen zijn als vreedzame protesten, maar dat copycat-gedrag maandag een rol heeft gespeeld. In veel gevallen waren de onruststokers ‘mensen die uit waren op geweld’, zei hij. Anderen werden, volgens Ferwerda, “meegesleurd in de atmosfeer”.

“Ik kan niets zeggen”, zegt de eigenaar van een juwelier in Rotterdam, tegen de NOS. “Ze hebben alles vernield en alles meegenomen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Daders van de coronarellen mogen ook de schade betalen

De Turkse en Nederlandse ministers van Buitenlandse Zaken ‘ontmoeten’ elkaar voor Wittenberg conferentie