in

#Coronagate

Laat ik beginnen met iedereen een fijn ramadanfeest te wensen.

Weten jullie het nog? Ik niet meer. Ik probeer alle media goed te volgen en kijk ook de persconferentie simpelweg omdat mijn zoon in Nederland is en ik hem goed wil adviseren in verband met zijn autisme maar ook omdat ik wil weten wat er speelt zowel daar als hier in Turkije. Noem het het beste halen qua gezondheidsinfo uit beide werelden met het minste risico besmet te worden. Al heb ik inmiddels mijn vraagtekens bij de manier waarop de ernst van het virus in Nederland wordt neergezet.

En dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Zo vertelde zoon dat hij had afgesproken buiten met twee vrienden waarop ik riep: NEE dat mag niet! Je mag de derde persoon wel tegenkomen maar er niet mee afspreken. Ik hoorde het mezelf zeggen en dacht: te idioot voor woorden dit. En mocht hij toch een derde persoon echt buiten tegenkomen dan kan een BOA gewoon zeggen dat hij liegt en ze alle drie een bekeuring van vierhonderd euro geven.

Soms moet hij met het openbaar vervoer. Ik vertelde hem dat hij vanaf één Juni een mondmasker op moet in het OV. Enthousiast vertelde hij dat hij er enkele gekregen had van zijn vader. Daarna moest ik hem uitleggen dat hij die NIET op mocht. Maar mam, werken die dan niet goed? Jawel kind maar ze mogen niet werken, je mag alleen maskers op die niet voldoende beschermen op in het OV. Hoe leg je dit uit aan kwetsbaren in de samenleving? Aan mensen met autisme? Aan ouderen? Aan LVB’ers?

Los van alle onduidelijkheid spelen er nog enkele andere bijzonderheden namelijk een aantal regels die zijn vastgelegd in een noodwet. De anderhalve meter afstand houden bijvoorbeeld staat in die noodwet. Deze noodwet wordt per één Juni omgezet in een spoedwet. Dat maakt het makkelijker om mensen die zich niet aan de coronamaatregelen houden te bekeuren en ook levert je het een strafblad op. Door de noodwet om te zetten gaat de overheid uit van lange termijn corona. Bizar omdat er maar vrij weinig van het virus bekend is. De beperking op onze vrijheid is dan echter al blijvend en in strijd met de grondwet. Tevens de reden voor een demonstratie op dertig Mei in Den Haag.

Testen
Testen is goed en in het belang van de volksgezondheid maar houdt ook in dat je vrijwillig je DNA afstaat. Er wordt ook gesproken over een gezondheidspaspoort en de toegang tot ziekenhuis, bibliotheek en openbare gelegenheden kunnen je ontzegt worden als je dat paspoort zou weigeren. De vaccinatie tegen corona is er echter nog niet en het is maar de vraag of en wanneer er een vaccinatie komt. Ik heb ook geen idee of dat verhaal over dat medische paspoort echt is maar als dat wel zo is is dat zorgwekkend. Heel erg zorgwekkend.

Er zijn nog veel meer onduidelijkheden en de persconferenties leveren tot op heden alleen maar meer vragen op. Zowel Hugo de Jonge als Mark Rutte als het RIVM zijn al meerdere keren op onduidelijkheden en zelfs leugens betrapt.

Hoe anders gaat het in Turkije. De duidelijkheid die hier gegeven wordt zorgt voor rust. Iedereen weet wat wel en niet kan/mag. Zonder mondmasker op kom je hier de supermarkt niet eens in en terecht want er is gewoon te weinig bekend nog van het virus om risico’s te nemen of anderen in gevaar te brengen. Mijn volgende column gaat niet over corona. Net als jullie ben ik ook coronamoe.

Ps, mochten jullie nog mondmaskers nodig hebben laat het me dan weten via messenger of Twitter dm. Levering is de volgende dag.

Yvonne Brinkerink

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Vijf verdachten aangehouden op verdenking van moord op moslima in Verenigd Koninkrijk

Moeder van Mark Rutte gestorven op 96-jarige leeftijd