in ,

“Coronacrisis legt zwake plekken in onze samenleving bloot”

Het debat over de plannen van het kabinet voor het komende jaar waren dit jaar vanwege de coronacrisis anders dan gebruikelijk, schrijft RTL Nieuws. In vak K, waar het voltallige kabinet gewoonlijk zit, zaten gisteren in totaal zeven ministers. In de blauwe kamerstoelen mochten maximaal 50 parlementariërs tegelijkertijd zitten.

Klassenjustitie

Wel traditioneel was de volgorde van de sprekers. Het debat begon met de leider van de grootste oppositiepartij, PVV’er Geert Wilders. Die greep het moment aan om in plaats van over de plannen van het kabinet te beginnen, te spreken over zijn veroordeling in het proces tegen hem vanwege zijn ‘Minder Marokkanen’-uitspraak. Het illustreerde volgens Wilders het ‘corrupte rechtssysteem’ in Nederland.

Volgens hem was er sprake van klassenjustitie, dat hij wel werd veroordeeld, en rapper Akwasi niet voor zijn uitspraken om geweld te gebruiken tegen zwarte piet. Het leidde tot een fel debat met andere fractieleiders. D66-fractievoorzitter Rob Jetten vond dat Wilders daarmee de bijl zette ‘aan de wortel van de rechtsstaat’.

Sterke overheid

Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD, wees Wilders op de scheiding van de machten in Nederland. Volgens hem is de rechterlijke uitspraak tegen Wilders ‘genuanceerd’ omdat hij op sommige punten is vrijgesproken, iets wat Wilders niet in een ander land had mogen verwachten, zei Dijkhoff.

Diezelfde VVD’er hield een pleidooi voor een sterke overheid, eerlijke handel en minder afhankelijkheid van andere landen. Het voor een liberaal opmerkelijke, was volgens Dijkhoff ‘om dingen beter te maken’. Daar is het de laatste jaren nogal eens misgegaan, zoals te zien was in de toeslagenaffaire.

Bron : RTL Nieuws

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

De Koning en koningin krijgen een loonsverhoging van 5% : € 111.000 voor Amalia in 2021

Nederlandse voetbalbond trekt stekker uit 18+ sponsordeal voor FC Emmen