in

Coronabesmettingen nemen weer toe : RIVM vreest kerstpiek

Het aantal positieve coronatests is op woensdag voor de zevende keer in acht dagen gestegen tot 6.589, aldus het RIVM.

Het aantal is 34 procent hoger dan een week geleden en weerspiegelt de onderliggende stijgende trend die begin december is begonnen.

De toename komt deels vanwege de uitbreiding van de testcapaciteit, zodat iedereen die in contact is geweest met een besmette persoon kan worden getest, ook als deze geen symptomen heeft. Uit het laatste weekbericht van het RIVM bleek echter dat het positieve testpercentage is gestegen tot 11,6 procent en dat het reproductiegetal R weer op 1 staat.

Ziekenhuisopnames en intensive care cijfers zijn ook afgenomen en het hoofd van het nationale acute zorgnetwerk, Ernst Kuipers, zei dat hij verwachtte dat het aantal tijdens de kerstperiode weer zal stijgen. “Dat betekent een zware werkdruk voor het ziekenhuispersoneel tijdens de vakantie”, zei hij.

Uit de laatste cijfers blijkt dat er momenteel 1684 coronapatiënten in het ziekenhuis liggen, een daling van 16 in de afgelopen 24 uur, maar het aantal op de intensive care is gestegen van 464 naar 473.

Nog eens 66 mensen zijn overleden aan gevolgen van het coronavirus, vergeleken met een gemiddelde van 48 per dag in de afgelopen week.

Jaap van Dissel, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM, waarschuwde woensdag dat het aantal mensen met het virus begin januari kan verdrievoudigen als mensen hun waakzaamheid tijdens Kerstmis loslaten.

Wetenschappers schatten dat momenteel 88 duizend mensen besmettelijk zijn, maar als het reproductieve aantal R op het huidige niveau wordt gehandhaafd, zou dat aantal stijgen tot 117 duizend in het nieuwe jaar. Als de R stijgt tot 1,25 terwijl mensen circuleren tijdens Kerstmis, zou dit zich vertalen in 171 duizend mensen en als het 1,5 zou bereiken, het niveau aan het begin van de uitbraak in maart, kan het cijfer oplopen tot ongeveer 300 duizend.

Kuipers vertelde tijdens de briefing dat ziekenhuizen konden sluiten voor bezoekers, na meldingen van agressief gedrag jegens personeel door vrienden en familieleden van patiënten. “We willen bezoekers toelaten tijdens deze tweede golf en niet de ziekenhuizen sluiten, maar als dit doorgaat, is het misschien nodig”, zei hij.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Politie arresteert zeven mannen in verband met gewapende overvallen

Marokkaanse Nederlanders willen worden bevrijd van hun Marrokkaanse Nationaliteit