in

Coronabesmettingen blijven dalen : Versoepeling van maatregelen volgende week?

Het laatste wekelijkse rapport van het RIVM meldde 43.621 nieuwe besmettingen, een daling van 31,9 procent ten opzichte van het totaal van 64.087 in de week daarvoor.

Ook het aantal ziekenhuisopnames daalde met 23 procent tot 1.520, terwijl het aantal patiënten dat op de intensive care werd opgenomen is gedaald van 321 naar 275. Het aantal geregistreerde sterfgevallen aan gevolgen van het coronavirus steeg echter van 435 naar 565.

Het aantal positieve tests  zijn gedaald van 16,6 procent naar 14,5 procent, nog steeds ruim boven het streefniveau van 5 procent van de Wereldgezondheidsorganisatie. Cruciaal was dat het R-getal, dat de geschatte snelheid vertegenwoordigt waarmee het virus zich verspreidt, op 23 oktober werd berekend op 0,91. Als het aantal lager is dan 1, betekent dit dat het aantal infecties in de populatie afneemt.

De laatste dagcijfers lieten een lichte daling zien van zes naar 4.695. Op het hoogtepunt van de tweede golf, op 30 oktober, werden 11.119 nieuwe gevallen geregistreerd.

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge zei dat de extra beperkingen die op 4 november werden opgelegd, zoals het sluiten van musea, zwembaden, bibliotheken en dierentuinen, volgende week zullen worden opgeheven als de dalende trend zich voortzet. De bars en restaurants blijven echter nog een maand gesloten.

“Mijn verwachting is dat we die maatregelen na twee weken kunnen beëindigen, zoals we al zeiden, en terugkeren naar de gedeeltelijke lockdown die we eerder hadden”, aldus minister de Jonge tegen de NOS.

“Maar we moeten nog een tijdje doorgaan, zodat we gezamenlijk het besmettingspercentage nog verder kunnen verlagen. Je zou kunnen zeggen dat we de hoek om zijn, maar we moeten een sterke neerwaartse trend vasthouden omdat het aantal besmettingen nog steeds veel te hoog is.”

De Jonge zei ook dat extra regionale lockdown maatregelen, zoals een avondklok of het sluiten van middelbare scholen, niet nodig zouden zijn in de gebieden met de hoogste besmettingsgraad, zoals Rotterdam en Twente.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Meer dan 300 wapens ingeleverd bij inleveractie politie Amsterdam

125.000 banen zijn verdwenen sinds het begin van de coronacrisis