in ,

Corona werpt een wolk over het Eredivisie-seizoen

Acht leden van PSV Eindhoven, waaronder aanvoerder Denzel Dumfries, ontbraken voor de weekendwedstrijd op Vitesse Arnhem na een positieve test op het virus, “Ik maak me zorgen over de gezondheid van de spelers en hun families”, aldus PSV-trainer, Roger Schmidt, na de wedstrijd van zondag, die Vitesse met 2-1 won. “Wat doen we als een van ons naar het ziekenhuis moet of zelfs op de intensive care belandt? Moeten we nog steeds voetballen?”

De situatie is nog nijpender bij AZ Alkmaar, waar 15 teamleden in quarantaine zitten. AZ boekte vorige week een verdienstelijke 1-0-zege bij Napoli in de Europa League, ondanks dat er slechts 19 spelers beschikbaar waren om te reizen. Onder de afwezigen was Myron Boadu, topscorer van vorig seizoen.

“Ik maak me allereerst zorgen om de gezondheid van de jongens zelf”, zei manager Arie Slot, tegen Fox Sports. “Maar we hebben ook coachingstaf die ouder is en er zijn ook de families van de spelers.”

De eerste positieve tests kwamen een week voordat het seizoen op 12 september werd hervat. FC Utrecht kondigde aan dat twee van hun spelers in quarantaine zaten vanwege het virus. De openingswedstrijd van Utrecht was op eigen veld tegen AZ.

In totaal zijn er ongeveer 150 positieve tests geregistreerd onder spelers, trainingspersoneel en andere medewerkers in het professionele spel. De competities voor heren en dames senioren, zijn de enige competitieve sporten die onder de huidige beperkingen in Nederland zijn toegestaan.

Alle clubs volgen een door de KNVB opgesteld protocol dat vereist dat spelers zoveel mogelijk in ‘bubbels’ blijven met hun ploeg en regelmatig tests afleggen. Problemen doen zich voor als ze naar huis gaan naar hun familie, of naar trainingen gaan in afwachting van de uitslag van hun testen.

Minister van sport, Tamara van Ark zei zondag, na een kabinetsvergadering dat er geen reden was om de competitie op te schorten. “Voor zover ik kan zien is het veilig genoeg om te voetballen. Het belangrijkste is om je aan de richtlijnen te houden en alleen te spelen als het veilig is.”

Europese voetbalwedstrijden zoals Atalanta Bergamo tegen Valencia in de Champions League van vorig seizoen, zouden hebben bijgedragen aan de verspreiding van het virus aan het begin van de uitbraak, toen wedstrijden nog in volle stadions werden gespeeld. “Maar overdracht tussen spelers is onvermijdelijk zodra het virus in een ploeg terechtkomt”, zei Schmidt.

“We doen er alles aan en houden ons aan alle regels. Maar in de laatste testronde waren er drie nieuwe positieve gevallen’, voegde hij toe, “Het virus is oncontroleerbaar.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Extreemrechtse Franse leider eist verbod op hoofddoek en sluiting van moskeeën

Turkse presidet Erdogan roept tot een boycot van Franse producten