in

Corona Persconferentie : Lockdown wordt verlengd tot 2 Maart

De huidige coronamaatregelen zullen voorlopig nog niet worden versoepeld en worden verlengd tot 2 maart. Op 23 februari zal nogmaals worden gekeken of dat haalbaar is.

Premier Mark Rutte noemde het “onzekere tijden”, waar we momenteel in zitten. “We zitten in een spannende en ook onzekere fase van de coronacrisis”, aldus de premier die benadrukt dat een derde coronagolf onvermijdelijk lijkt. Twee derde van alle coronabesmettingen zijn van de gemuteerde variant van het coronavirus, die 1,5 keer besmettelijker is dan de ‘oude variant’.

Versoepelingen hadden gekund als het alleen maar om de ‘oude variant’ van het coronavirus ging. De R-waarde van het virus ligt inmiddels ruim onder de één, maar dat geldt niet voor de gemuteerde versie, die voor het eerst werd geregistreerd in Groot-Brittanië. “De R-waarde van de Britse variant staat op 1,3”, aldus Rutte. “We zullen de rekening gepresenteerd krijgen als we nu te optimistisch zouden zijn”.

De premier maakte heeft het ook gehad over het openen van basisscholen en kinderopvang. Veel leraren hadden toch wat zorgen om weer een klaslokaal te delen met twintig kinderen, “Meestal krijgen volwassen het virus van andere volwassenen, niet van kinderen”, zegt Rutte en hij voegt toe dat de risico van het openen van basisscholen niet groot is, en dat telt ook voor de gemuteerde versie van het virus, “verspreiding onder kinderen en door kinderen is beperkt”. Hij herhaalt nogmaals dat er wel strengere maatregelen worden genomen, “Bij een positieve test van een kind gaat de hele klas of groep in quarantaine en laat zich testen op dag 5”.

Rutte zegt nog niks over een mogelijke opheffing van de avondklok, “Vanwege de grote zorgen vragen wij het OMT opnieuw te adviseren over het hele pakket aan maatregelen”, aldus de premier. “We verwachten dat advies eind deze week”

Niet-essentiële winkels mogen 10 februari weer open, zoals werd gespeculeerd, maar wel met grote voorzichtigheid en “op een kiertje”, “Afhalen wordt mogelijk onder strikte voorwaarden”. Je mag alleen naar een winkel om je bestelling, die je online of telefonisch hebt geplaatst, op te halen. “Het afhaalpunt is buiten, kan alleen als je een bepaald tijdsslot is gegeven, in je eentje,” zegt Rutte en alleen met een verschil van minimaal vier uur tussen bestellen en afhalen. Dit is volgens de premier om “funshoppen tegen te gaan”. En ook voegt hij toe dat winkels die zich niet houden aan deze en de basis-coronaregels, per direct weer zullen worden gesloten.

Minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, komt met een ‘routekaart’ voor een “terugkeer naar het normale leven”. “De weg terug gaat behoedzaam, in kleine stapjes”, aldus de Jonge die zegt dat deze routekaart een houvast kan bieden, maar ook nog kan worden aangepast.

De Jonge kaart de vertragingen in vaccinaties ook aan tijdens de persconferentie, “Achterstand bij vaccinaties kan snel worden ingehaald”, zegt hij, maar hij benadrukt nogmaals dat er rekening moet worden gehouden met eventuele vertragingen bij levering van vaccins.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Gemeente Amsterdam koopt sociale woningen om deze in publieke sector te houden

Tunahan Kuzu : Er is een discriminerende klimaat in Nederland