in ,

Corona-persconferentie : Geen landelijke maar regionale verantwoordelijkheid

Er was wel één nieuwe maatregel en dat was een wijziging van het quarantainebeleid van kinderen tot 4 jaar, “Als kinderen geen symptomen hebben, kunnen ze gewoon naar de kinderopvang.” zegt Rutte. die nogmaals gebruik maakt van deze persconferentie om de noodzaak van alle coronamaatregelen aan ons te herinneren, “De coronacijfers zijn nu hoger dan rond 1 juli, het blijft nodig om ze verder terug te duwen. Tegelijkertijd zijn de ontwikkelingen niet alarmerend.”

Ook zei de premier dat we een spannende periode tegemoet gaan met de opening van alle scholen en het beginnen van sportcompetities.

Minister De Jonge richtte zich op de capaciteitsprobleem bij het testbeleid en vroeg iedereen om zich alleen te laten testen als dat echt noodzakelijk is, “Een enorme toename kunnen de laboratoria niet bijbenen. En dat blijft wel even zo.”

De Jonge had al eerder deze week bekend gemaakt dat de corona-aanpak steeds regionaler zal worden. De veiligheidsregio’s, dat zijn er inmiddels 25, kijken wekelijks waar, en of er ingegrepen moet worden, “We moeten het virus afremmen, maar tegelijkertijd ondernemers en de economie niet te veel te belasten.” aldus De Jonge, die deze systeem, de escalatieladder, noemt.

De escalatieladder kent drie trappen: waakzaam, zorgelijk en ernstig. In de eerste, dus het minst ernstige situatie, zijn er weinig besmettingen en is er genoeg zorgcapaciteit, “Als de situatie zorgelijk is, stijgt het aantal nieuwe besmettingen en neemt de druk op de zorg toe. Aanvullende maatregelen zijn dan nodig.” aldus de minister.
Er moet hard worden ingegrepen als een regio zich in een ‘ernstig’ situatie bevindt. Dit houdt in dat het aantal besmettingen snel stijgen en het bron- en contactonderzoek is niet meer effectief. Ook is er onvoldoende beschikbare zorgcapaciteit.

De Jonge zegt het per regio ‘maatwerk’ zal worden, “Als bijvoorbeeld uit het bron- en contactonderzoek blijkt dat verspreiding van het virus vooral via thuisfeestjes plaatsvindt, liggen maatregelen gericht op drukte in binnensteden minder voor de hand.”

De maatregelen kunnen heel streng zijn, maar zullen ook deels bestaan uit advies. Groepsvorming kan bijvoorbeeld, per regio, worden beperkt of kan er worden gehandhaafd op de basisregels, zoals de 1,5 meter afstand.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Wekelijkse coronabesmettingen blijft stabiel, maar 1.116 positieve testen Amsterdam

Meer testen en gebruik van maskers in verpleeghuizen