in ,

Corona kan een recessie veroorzaken

Volgens Pieter Hasekamp, het nieuwe hoofd van de regering macro-economisch beleid denktank CPB, kan de coronavirus crisis waarschijnlijk leiden tot een economische recessie. Zo vertelt hij in een interview met de Telegraaf.

“We redden het nog steeds, maar een recessie is vrijwel onvermijdelijk.” aldus Hasekamp tegen de krant. Begin maart schatte het CPB de economische groei van 2020 op 1,4 procent, maar zei dat als de verspreiding van het coronavirus toenam, de groei 0,9 procent zou zijn, zo niet minder.

Hasekamp zegt, “Zelfs als het maar een paar maanden duurt, als de dingen zo sterk blijven dalen als nu, dan zal de groei negatief zijn. Op dit moment is gezondheid het belangrijkste probleem, maar het zou raar zijn om je ook geen zorgen te maken over de economische impact.”

Hasekamp gelooft dat de onzekerheden van dit moment, fundamenteel zijn voor onze economische toekomst, “Het gaat niet om economische, maar om epidemiologische factoren. En daarom maken we geen nieuwe voorspellingen.”

Zo schrijft de Telegraaf dat de denktank inmiddels nieuwe scenario’s heeft opgesteld en de eerste resultaten van dat onderzoek donderdag zullen verschijnen.

Ondertussen hebben ING-economen afgelopen donderdag een analyse gepubliceerd van de consumentenbestedingen met gebruik van pinpassen, waaruit de grote verschuiving blijkt die gaande is.

De uitgaven voor openbaar vervoer daalden met 80 procent, terwijl de uitgaven voor speelgoed, doe-het-zelf producten en voedsel met respectievelijk 16 procent, 20 procent en 7 procent stegen, zo bleek uit de analyse.

De uitgaven in cafés en bars, die nu gesloten zijn, daalden met 81 procent, waarbij alleen afhaaldiensten voor inkomsten zorgen.

In totaal daalde het aantal transacties met pinpassen afgelopen donderdag met 21 procent, in vergelijking met dezelfde dag in 2019.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Acht leden van een Neonazi groep veroordeeld tot gevangenisstraffen in Duitsland

Corona : Het kabinet komt volgende week met besluit over verdere maatregelen