in

Corona in Turkije

De Nederlandse media schreeuwde weer het hardst de afgelopen weken. Zinnen die het vaakst terugkomen zijn, “In Turkije stijgt het aantal doden snel” tot “Turkije staat nu op de zevende plaats boven China en Nederland en dat is zorgwekkend”.

Maar…..terwijl het RIVM in Nederland nog volhield dat het wel mee viel allemaal, sloot Turkije bij de eerste dode de luchthavens en scholen. Vrijwel direct erna werd het openbare leven plat gelegd en terwijl in Nederland nog vliegtuigen opstegen en daalden, sloot Turkije ook alle horeca en begon de Turkse regering met een plan.

Dat plan hield in:
-Testen, testen, testen
-Ouderen boven de vijfenzestig en jongeren onder de twintig moesten thuis blijven.
-Iedereen tussen deze twee leeftijden kreeg/krijgt gratis vijf mondkapjes per week van de overheid.
-Mondkapjes verplicht bij de supermarkten en overheidsinstellingen en er wordt getemperatuurd.
-Supermarkten en bakkers moesten gaan bezorgen.
-Campagnes door de overheid werden en worden breed verspreid.
-In plaats van direct boetes uitdelen bij overtreding van de anderhalve meter afstand is er begrip en helpt iedereen elkaar.

En misschien wel de meest effectieve regel: stranden en de parkjes waar de Turken altijd gezellig samenkomen werden gesloten en er kwam een complete lockdown in de weekenden.

Dat Turkije qua cijfers China en Nederland voorbij ging is niet vreemd. In Nederland wordt vanaf dag één niet of te weinig getest daar waar Turkije duizenden testen per dag uitvoert. In Nederland is het mogelijk dat meer dan de helft van het aantal mensen in een verpleeghuis sterft aan corona zonder dat ze getest zijn. In Turkije wordt iedereen getest en gaat een positief geteste direct twee weken in quarantaine.

Conclusie:
Door te testen zijn er in Turkije meer besmettingen vastgesteld dan in Nederland maar kon daarop direct actie ondernomen worden waardoor het aantal doden beperkt bleef en zelfs met tachtig miljoen inwoners lager is dan in Nederland.

Terloops hielp Turkije tal van andere landen met mondmaskers en medische apparatuur en zijn er meerdere keren vliegtuigen en medische teams ingezet om eigen zieke burgers uit andere landen op te halen.

Yvonne Brinkerink

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Belastingdienst geeft toe : Mensen met dubbele nationaliteit werden extra streng gecontroleerd

Politie heeft vier mensen gedood in 2019