in ,

Corona in Nederland niet te voorkomen

Met het aantal besmettingen in het noorden van Italië die toeneemt, heeft viroloog, Marc van Ranst, laten weten dat hij gelooft dat het onvermijdelijk is dat het coronavirus opduikt in Nederland, ‘Een uitbraak niet is te voorkomen, hooguit te vertragen.’ aldus van Ranst.

Van Ranst is een hoogleraar virologie, epidemiologie en bio-informatica aan de Katholieke Universiteit Leuven en is van mening dat we een nieuwe fase ingaan, “Het is nodig voorbereidingen te treffen, want er is inmiddels sprake van een pandemie. Dat zeg ik niet om paniek te zaaien, maar de uitbraak voldoet aan alle voorwaarden. Het is nodig mensen wakker te schudden. Het is zorgwekkend dat recente besmettingen geen duidelijke connectie meer hebben met de besmettingshaard in China waar het allemaal begon.”

Het is niet duidelijk waar de voorbereidingen in Nederland uit bestaan. Het RIVM bestaat uit draaiboeken en protocollen, maar kan geen toelichting geven of vragen beantwoorden van ongeruste burgers. Op sociale media wordt iedereen doorverwezen naar de Gemeentelijke Gezondheidsdienst. Maar ook deze heeft geen concrete antwoorden of een plan van aanpak, “Het is moeilijk om op fictieve scenario’s in te gaan.” aldus woordvoerder Kristof Franse.

Er is wel een protocol van pas bij een uitbraak, waarin staat dat bij ziekteverschijnselen een test wordt aangevraagd bij het RIVM en het Erasmus MC. Het verdachte patiënt wordt, in de 24 uur dat het duurt tot een uitslag, in isolatie gehouden. Dit kan thuis zijn, maar ook in het ziekenhuis. Bij een positieve uitslag van infectie wordt het patiënt in isolatie gehouden en doet de GGD een contactonderzoek. Dit houdt in dat alle mensen met wie het patiënt, tijdens de besmettelijke periode in contact was, moeten in de incubatietijd van twee weken hun gezondheid in de gaten houden en als ze ziek worden de GGD waarschuwen.

Maar de burgers zijn niet getroost met deze ‘protocol’ in geval van een uitbraak. Ze willen informatie, en niet alleen de Nederlandse burgers, maar ook politici begrijpt niet dat de RIVM en het GGD niet meer informatie kan verstrekken. CDA’er Pieter Omtzigt, vraagt zich al dagen af of ons land wel voldoende voorzorgsmaatregelen neemt. Hij wilt opheldering over onder andere reisadviezen, besmettelijkheid tijdens de incubatieperiode en maatregelen die in Europees verband worden genomen.

Van Ranst vindt het begrijpelijk dat er een groeiende angst is tussen de mensen, “Omdat de symptomen van ’Covid-19’ identiek zijn aan die van een griepje. Ze zijn niet uit elkaar te houden.” Hij adviseert slecht geventileerde ruimtes te mijden en extra goed te letten op persoonlijke hygiëne, “Driemaal handen wassen per dag, maar ook na elk toiletbezoek, voor elke maaltijd, na een rit in het openbaar vervoer en als je in een andere ruimte met veel mensen bent geweest.”

Handen schudden is, wat betreft van Ranst, ook verleden tijd en raak je gezicht niet aan, “Het aanraken van de ogen, de mond, en de neus kan tot gevolg hebben dat een virus het lichaam binnenkomt. Dat kan ook via slijmvliezen.”

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Inwoners van Den Haag en Wassenaar krijgen dreigbrieven

KLM vliegt met coronakit aan boord