in

Codewoord ‘masker 19’ voor slachtoffers van huiselijk geweld

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft aangekondigd dat slachtoffers van huiselijk geweld vanaf vrijdag het codewoord ‘masker 19’ kunnen gebruiken bij apotheken, zodat het personeel hen kan helpen contact op te nemen met de sociale dienst.

Dezelfde procedure wordt ook gevolgd in Frankrijk en Spanje. Hoewel er nog geen cijfers beschikbaar zijn, zijn hulporganisaties in Nederland bang dat het aantal huiselijk geweldsincidenten de afgelopen weken in Nederland is toegenomen vanwege de lockdown, “Apotheken bieden een veilige en vertrouwde omgeving.” aldus apotheekvereniging KNMP-voorzitter Aris Prins aan omroep NOS, “Vragen over maskers komen vaak voor en als mensen om ‘masker 19’ vragen, trekt het niet veel aandacht.”

Prins is van mening dat de regeling het makkelijker maakt voor mensen om hulp te vragen, “Als ze worden vergezeld door anderen, nemen medewerkers namens hen contact op met de betreffende dienst.”

Het ministerie heeft vorige week een voorlichtingscampagne gelanceerd om slachtoffers aan te sporen om advies te vragen door contact op te nemen met de organisatie voor preventie van huiselijk geweld, Veilig Thuis (0800 2000). De organisatie heeft ook een chatfunctie aan hun internetsite toegevoegd.

Maar niet iedereen kan de telefoon gebruiken zonder een gewelddadige partner te waarschuwen, dus een ‘laagdrempelige methode is nodig om slachtoffers van huiselijk geweld in een bijzonder moeilijke tijd te waarschuwen’, zei minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge.

Het ministerie benadrukt dat mensen die direct gevaar lopen, de politie moeten bellen op 112.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

Mysterieuze ziekte treft jongeren in Nederland

Rutte zegt dat je een mondmasker mag dragen, maar waarschuwt wel voor de risico’s