in

Code geel: Pas op voor zware windstoten op dijk en brug

Whiffle Wind Metal Windlass Windy Weather Windgat

Op dijken en bruggen moeten weggebruikers rekening houden met zware windstoten. Met name in de kustprovincies en Flevoland is de wind krachtig tot hard met een windkracht 6 tot 7 en is kans op zware windstoten van 75-80 kilometer per uur.

Op de Wadden kan het vandaag tijdelijk stormen en neemt de wind toe tot kracht 9 en daarbij is kans op zware windstoten tot ruim 100 kilometer per uur. Aan zee en op het IJsselmeer staat een stormachtige noordwestenwind.

De zwaarste windstoot werd vanochtend vroeg gemeten op Vlieland. Daar haalde de wind uit naar 103 kilometer per uur. Bij windstoten van 100 kilometer per uur of meer spreken meteorologen van zeer zware windstoten.

Er is officieel sprake van storm wanneer er gemiddeld over een heel uur minimaal windkracht 9 staat. De laatste keer dat het officieel tot storm kwam was op 24 januari 2018.

Dijkbewaking
De noordelijke waterschappen sluiten de coupures (dijkdoorgangen) bij Delfzijl af en beginnen vanochtend met een volledige dijkbewaking.De waterschappen verwachten dat het water bij Delfzijl vandaag rond 12.50 uur een hoogtepunt bereikt en uitkomt op 4,20 meter boven NAP.

Gisteren riep het Groningse waterschap Noorderzijlvest mensen op de dijk bij Delfzijl niet meer op te gaan wegens de hoge verwachte waterstand.

Waarschuwing
Het KNMI heeft in het westen en de noordelijke helft van het land tussen 03.00 tot 19.00 uur code geel afgegeven. Rijkswaterstaat waarschuwt voor langere files tijdens de ochtend- en avondspits. Oorzaak is niet zozeer de voorspelde harde wind, maar juist de buien die overtrekken. ,,Op dinsdagen is een spatje regen vaak voldoende om de files snel te doen groeien’’, stelt Rijkswaterstaat. ,,Er is dan al veel verkeer op de weg.’’

Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers voor zware windstoten. ,,Lege trucks en auto’s met aanhanger zijn kwetsbaar. We raden weggebruikers aan extra alert te zijn en de weer- en verkeersinformatie voor vertrek te raadplegen.’’

Geannuleerde Vluchten
Reizigers op Schiphol moeten vandaag rekening houden met geannuleerde en vertraagde vluchten wegens de harde wind. KLM annuleert 159 Europese retourvluchten in verband met de verwachte hinder door storm rond luchthaven Schiphol. De passagiers zijn geïnformeerd en omgeboekt, aldus de vliegmaatschappij.

Door de voorspelde zuidwestenwind is de start- en landingscapaciteit van Schiphol kleiner dan gewoonlijk; er kan slechts één start- en landingsbaan worden gebruikt. Daardoor kunnen vluchten van en naar Schiphol vertraging oplopen, waarschuwt de luchthaven.

Onstuimig
Of het echt tot een noordwesterstorm komt, is overigens nog afwachten. ,,Daarvoor is minimaal tien minuten windkracht 9 nodig. Waarschijnlijk wordt dat alleen ten noorden van de Waddeneilanden gehaald’’, verklaart weervrouw Inge Beukema van Weerplaza.

Oorzaak van de onstuimige dag is een diepe depressie bij Denemarken. ,,Die zorgt voor een krachtige noordwestelijke stroming over ons land. Daarin worden buien meegevoerd die soms pittig uitpakken.’’

Gestrande containers
De verwachte windrichting is ongunstig voor de rommel die aanspoelt op de Wadden. Ook wordt het zeewater door de wind verder de stranden opgestuwd, zegt Beukema. ,,De rotzooi uit de gestrande containers kan daardoor verder het strand op komen. Het springtij werkt daarbij ook niet mee, het waterpeil is daardoor sowieso al hoger.’’

Door de harde wind kunnen vier bomvolle containers van de MSC Zoe die op het rif zijn aangespoeld, voorlopig niet worden geleegd. Op de stranden van de getroffen Waddeneilanden werd het opruimen vandaag al bemoeilijkt door springtij en de wind. Veiligheidsregio Friesland ontraadt vrijwilligers daarom vandaag en morgen naar de Wadden te komen om te helpen met opruimen. ,,Door de springtij is er nauwelijks sprake van een strand, en door het koude en natte weer is het risico op onderkoeling zeer groot. En dat kunnen we er simpelweg niet bij hebben nu.’’

Lang volhouden
De wind blijft het lang volhouden, pas in de avond neemt de wind langzaam iets af. In het binnenland gaat dat ‘s avonds wel wat sneller dan aan zee. Morgen is het een stuk rustiger. De wind wordt matig tot krachtig en draait verder naar het noorden.

Weerplaza Twitter

Bron : AD

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

UFC-vechtster leert overvaller een lesje

Metroverbinding tussen Amsterdam en Schiphol