in ,

Coalitie bereikt akkoord over kindervluchtelingen

De vier coalitiepartijen hebben overeenstemming bereikt over het toekennen van verblijfsrechten aan ongeveer 630 kindervluchtelingen en zullen de amnestie afschaffen nadat hun zaken zijn opgelost.

Nederland is bekritiseerd door zowel mensenrechtengroepen als psychiaters voor deportatie van kinderen, waarvan velen hier zijn geboren, terug naar landen waar zij nog nooit zijn geweest en de taal van niet spreken.

De kwestie kwam vorige week tot een eind en dreigde een ernstige breuk in het kabinet te veroorzaken nadat de christen-democraten een ommezwaai hadden gemaakt en zei dat ze steun gaven aan het recht van de kinderen om te blijven.

Gesprekken tussen de vier partijen op dinsdagavond resulteerden in een deal die, naar zeggen, zal leiden tot ongeveer 630 van de 700 kinderen die te maken hebben met deportatie, die bij hun familie mogen blijven. In totaal krijgen ongeveer 1.300 residentiële rechten.

Nadat hun zaken zijn opgelost, zal de veel bekritiseerde amnestie worden afgeschaft en zal Nederland het aantal vluchtelingen dat het van de VN-afwikkelingsregeling neemt terugbrengen van 750 per jaar naar 500.

Immigratie

Er zullen inspanningen worden gedaan om de procedures voor de beoordeling van asielaanvragen in te korten en er zal meer geld naar de immigratiedienst om dit te financieren.

De overeenkomst bepaalt ook dat de minister die verantwoordelijk is voor vluchtelingen zijn of haar discretionaire bevoegdheid om asiel te verlenen zal verliezen in het geval van uitzonderlijke gevallen die niet aan de regels voldoen. In plaats daarvan zal de IND het advies van een onafhankelijk panel kunnen vragen.

“We moesten een nieuw evenwicht vinden en ik denk dat het heeft gewerkt.” aldus Klaas Dijkhoff, die de regerende VVD in het parlement leidt, na de bijeenkomst.

Kamerleden zullen woensdagochtend debatteren over de amnestie, en een meerderheid van de parlementsleden was voorstander van verandering, dus de druk was hoog op de regerende partijen om een compromis te vinden.

Vragen

Defence for Children, dat campagne voert voor kinderrechten, verwelkomde de nieuwe overeenkomst, maar zei dat veel vragen onbeantwoord blijven.

“Hoe zullen functionarissen kiezen welke kinderen onder deze overeenkomst vallen en welke niet?” vroeg woordvoerster Martine Goeman, “Maar het klinkt allemaal heel positief en als je de stress ziet die deze kinderen doormaken, verdienen ze het.”

De Nederlandse vluchtelingenorganisatie, Vluchtelingenwerk en VN-vluchtelingenorganisatie, UNHCR Nederland, zeiden beiden verheugd te zijn dat het probleem van de, in Nederland gewortelde kinderen was opgelost.

“Het is echter ‘echt jammer’ dat dit werd gecompenseerd door een vermindering van het aantal toegelaten vluchtelingen via het VN-schikkingsplan.” zei Luke Korlaar, hoofd van VN Nederland, op Twitter.

©NieuwsOn

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Loading…

0

NS past treindiensten aan vanwege waarschuwing sneeuw en extreme kou

Moslims in Nederland vragen voor meer veiligheid in moskeeën